SPORAN I "POKLON" MOSKVI

Pompeo: Turska podriva sigurnost NATO-a i stvara nestabilnost na Mediteranu

Morali smo kupiti antiraketni štit od Rusije, jer nismo mogli od naših saveznika, poručio je Čavušolu

Čavušolu i Pompeo. Arhiv

A. J. / Fena

3.12.2020

Američki državni sekretar Majk (Mike) Pompeo iskoristio je posljednji ovosedmični sastanak NATO-a da kritizira Tursku, navodeći da to što je kupila ruski oružani sistem predstavlja "poklon" Moskvi.


To je potvdilo čak pet neimenovanih diplomata i zvaničnika, navodeći da je Pompeo na videokonferenciji ministara vanjskih poslova u utorak, koja nije bila otvorena za javnost, rekao da Turska podriva sigurnost NATO-a i stvara nestabilnost u istočnom Mediteranu u sporu s Grčkom i Kiprom oko rezervi plina.


Pompeo, koji napušta funkciju državnog sekretara u januaru 2021. godine, kazao je šefu turske diplomatije Mevlutu Čavušoluu (Cavusoglu) da je Turska pogriješila što je poslala sirijske plaćenike u Libiju, kao i u sukob oko Nagorno-Karabaha, prenose agencije, pozivajući se na Reuters.


To je izazvalo oštre kritike saveznika na račun Turske tokom sastanka, prije svega Francuske, Grčke i Luksemburga, kao i protivoptužbe Čavušolua, navode diplomate.


Ton u kojem je protekao sastanak opisan je kao "umjeren", ali s više sukoba nego što je uobičajeno kada je u pitanju NATO.


Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je to bila "iskrena diskusija iza zatvorenih vrata", ali je odbio govoriti o detaljima.

- SAD je pozvao Tursku u više navrata da riješi pitanje S-400 (ruskog sistema naoružanja), da prekine da koristi sirijske borce u stranim konfliktima i da zaustavi provokativne akcije u istočnom Mediteranu - naveo je taj zvaničnik.


Čavušolu je u četvrtak izjavio kako ne može komentirati sastanak koji je bio povjerljiv.


- Morali smo kupiti antiraketni štit od Rusije, jer nismo mogli od naših saveznika - poručio je Čavušolu, dodajući da je na sastanku ukazao na razlike između dvije zemlje i otvorena pitanja.


Neimenovani izvori iz Turske, koji su upoznati sa sastankom, rekli su da je Pompeo iznio "nepravedne optužbe" i da nije postojao "ujedinjeni front" protiv Turske.


Kako su naveli, Turska je otvorena za pregovore s Grčkom u istočnom Mediteranu, bez preduslova.


Lideri Evropske unije će 10. decembra razmotriti uvođenje sankcija Turskoj zbog spora oko plina u Sredozemnom moru, prenosi Al jazeera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.