NASLIJEDNIK ELIOTA ENGELA

Gregori Miks, koji uskoro ulazi u američki Kongres, 2011. podržao hapšenje ratnog zločinca Ratka Mladića

Moje misli su sa žrtvama bezumnog nasilja i ubistava koje su Mladić i njegove kohorte vršili širom regiona, kazao je tada Miks

N. Aj.

10.12.2020

Gregori Miks. Agencije

Kongresmen Gregori Miks (Gregory Meeks) za tri sedmice će naslijediti Eliota Engela na mjestu predsjedavajućeg Komiteta za vanjske poslove u američkom Kongresu. Miks dobro poznaje naš region i prilike u njemu, jer je u ovom komitetu dugogodišnji član Potkomiteta za Evropu, Euroaziju, energiju i životnu sredinu.

Također je i kopredsjedavajući je kluba poslanika za Evropsku uniju, a u Kongresu je od 1998. godine. 

Ovaj Njujorčanin je krajem juna 1999. godine bio jedan od kosponzora Rezolucije u Kongresu kojom se trupama SAD i NATO čestitalo i zahvalilo na uspješnom donošenju mira na Kosovo i zaustavljanju brutalnog etničkog čišćenja kosovskih Albanaca za samo 11 sedmica.

Miks: Utjeha u pravdi. Agencije

U maju 2011. Miks je u svom zvaničnom saopćenju, kao član Podoodbora za Evropu i Euroaziju, pohvalio srbijansku vladu i Borisa Tadića zbog hapšenja ratnog zločinca Ratka Mladića.

- Hapšenje Mladića predstavlja veliki korak naprijed ka zatvaranju tragičnog perioda u historiji zapadnog Balkana. Moje misli su sa žrtvama bezumnog nasilja i ubistava koje su Mladić i njegove kohorte vršili širom regiona. Nadam se da će preživjeli i rođaci imati utjehu u pravdi koja će biti zadovoljena pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu - napisao je Miks.

Dodao je da će Mladićevo hapšenje približiti Srbiju članstvu u Evropsku uniju, kao i da se raduje saradnji s balkanskim regionom kako bi u potpunosti bili integrisani u evropske i transatlantske institucije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.