SKANDALI

Časne sestre u Njemačkoj vodile djecu svećenicima i političarima koji su ih silovali

Muškarac, koji je ostao anoniman, kaže da je bio silovan oko hiljadu puta tokom vremena koje je proveo u dječjem domu

Časne sestre podvodile djecu. Ilustracija

G. M. / Index.hr

22.12.2020

Časne sestre jednog katoličkog dječjeg doma u Njemačkoj podvodile su djecu svećenicima, političarima i biznismenima koji su ih onda silovali na zabavama, prepričava jedna od žrtvi koja je dobila sudsku bitku protiv svojih zlostavljača.

Sud za socijalnu skrb u Darmstadtu dodijelio je muškarcu, sada 63-godišnjaku, odštetu nakon što je detaljno opisao kako su ga časne sestre odvodile svećenicima i moćnicima koji su ga onda zlostavljali na zabavama. Zlostavljanje je počelo u njegovoj petoj godini. Časne sestre su za to bile plaćene.

Najnoviji skandal Crkve

Muškarac, koji je ostao anoniman, kaže da je bio silovan oko hiljadu puta tokom vremena koje je proveo u dječjem domu tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, uz ostale dječake.

Sud je presudu o slučaju donio u maju, ali najnoviji skandal zlostavljanja katoličke crkve pojavio se ovog mjeseca tek nakon što je visoki dužnosnik klera javno o tome progovorio.

Spejerski biskup Karl-Hajnc Vizeman (Karl-Heinz Wiesemann) javno je prozvao bivšeg dužnosnika biskupije Rudolfa Mocenbekera (Motzenbäcker), koji je umro 1998. godine, za navodnu umiješanost u zlostavljanje. Biskup je rekao da su se otada javile još tri žrtve.

Imao je samo pet godina kad je zlostavljanje počelo

Žrtva zlostavljanja imala je samo pet godina kada se u martu 1963. pridružila domu koji je vodio Red sestara Božanskog Spasitelja u njemačkom gradu Spejer. Ona prepričava da su je časne sestre "doslovno vukle" u Mocenbekerov apartman gdje je bila seksualno zlostavljana, objavio je „Der Spiegel“. Ako se opirao, dobivao je batine.

Žrtva je rekla da su ga posjetitelji dječjeg doma zlostavljati na "seks-zabavama". Kaže da su na takvim događanjima časne sestre podvodile mlađu djecu između sedam i 14 godina svećenicima, lokalnim političarima i biznismenima.

- Časne sestre su bile svodnici - rekao je.

Ako su se protivili odvođenju na zabave, dobili bi batine štapovima ili su im glavama lupali o zid.

- Postojala je soba gdje su časne sestre nudile piće i hranu ljudima, a u drugom uglu te sobe djeca su bila silovana - navodi se u iskazu žrtve, prenosi KNA.

Časne sestre su zarađivale na tome, muškarci su im velikodušno donirali u znak zahvale, navodi se.


Kaže da su ga jednom silovala tri svećenika istovremeno

Muškarac kaže da su ga jednom silovala tri svećenika istovremeno.

- Nekad bih otrčao u dom u krvlju zaprljanoj odjeći, krv bi mi curila niz noge - rekao je, i dodao da je, prije nego što je napustio dom u septembru 1972. bio seksualno zlostavljan „oko hiljadu puta".

Anonimni muškarac u svom svjedočenju na sudu istaknuo je da su časne sestre bile ključ u cijelom sistemu zlostavljanja te da su neke sestre čak i same seksualno zlostavljale mlađe dječake. Dječji dom u kojem se navodno ovo sve događalo zatvoren je 2000. godine.

Katolička crkva platila je muškarcu 15.000 eura odštete i 10.000 eura za troškove terapije uz žrtvinu mirovinu.

- Koja mi je korist od novca? - pita se žrtva, koja pati od posttraumatskog poremećaja i depresije.

Brak mu je, kako kaže, slomljen, njegove kosti, jetra i bubrezi također.

- Za žrtve zlostavljanja poduzimanje pravnih radnji povezano je sa znatnim psihološkim stresom - rekla je sutkinja Andrea Herman (Herrmann) iz socijalnog suda u Darmstadtu.

Od 2010. godine katolička crkva suočila se s nizom slučajeva zlostavljanja. Interna istraga zlostavljanja u 2018. otkrila je zlostavljanja u kojima je učestvovalo 1670 svećenika i 3677 žrtava i to između 1946. i 2014. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.