ODLUKE

Rusi protjeruju albanskog diplomatu: Proglašen personom non grata

Protjerivanje je uslijedilo nakon nedavne odluke vlasti u Albaniji da protjeraju ruskog diplomatu zbog navodnog kršenja koronamera

Dat rok od 72 sata da napusti Rusiju. Agencije

A. Č. / Telegraf

8.2.2021

Rusija je donijela odluku da protjera albanskog diplomatu Alekseja Krivošejeva, javlja Sputnik, pozivajući se na saopćenje ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Kako navode, protjerivanje je uslijedilo nakon nedavne odluke vlasti u Albaniji da protjeraju ruskog diplomatu zbog navodnog kršenja koronamjera.

U saopćenju se navodi da je albanski izaslanik u Rusiji pozvan u rusko Ministarstvo vanjskih poslova i rečeno mu je da je sekretar albanske ambasade proglašen za personu non-grata.

Diplomati je dat rok od 72 sata da napusti Rusiju.

Podsjetimo, Ministarstvo inostranih poslova Albanije saopćilo je 21. januara da je ruski diplomata Aleksej Krivošejev protjeran iz Albanije jer je prekršio mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Tirana je tvrdila da je ruskoj strani od aprila prošle godine više puta skrenuta pažnja u vezi sa ponašanjem Krivošejeva, dok ambasada Rusije u Tirani smatra da je odluka o protjerivanju ruskog diplomate neosnovana.

Objašnjeno je da je Krivošejevu početkom novembra prošle godine dijagnosticiran Covid-19 i da se on, u skladu sa medicinskim protokolom, dvije sedmice nalazio u samoizolaciji, zajedno sa članovima svoje porodice, piše Telegraf.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.