ZAVRŠNE RIJEČI

Trenutno u Senatu svoj slučaj zaključuju tužioci u suđenju za opoziv Trampa

Raskin: Njegovo zanemarivanje dužnosti je bilo ključno za poticanje pobune

Raskin: Predsjednik Tramp mora biti osuđen zbog sigurnosti i bezbjednosti naše demokratije i našeg naroda. CNN

Piše: H. J. I.

13.2.2021

„Sada je kristalno jasno da je Tramp podržavao huligane 6. januara. I zato mora biti osuđen. Jednostavno je“ rekao je u svojoj završnoj riječi glavni tužilac Džejmi (Jamie) Raskin.

Raskin je rekao da je bivši predsjednik stao na stranu onih koji su upali u Kapitol te da nije uspio zaštititi zastupnike, uključujuči svog potpredsjednika.

„Njegovo zanemarivanje dužnosti je bilo ključno za poticanje pobune“ izjavio je Raskin.

Otkrivanje poziva bivšeg predsjednika sa republikanskim vođom u Zastupničkom domu Kevinom Mekarthijem (McCarthy) „potvrđuje da Tramp nije ništa učinio da pomogne ljudima koji se nalaze u ovoj sobi ili zgradi“ dodao je Raskin.

„Predsjednik Tramp mora biti osuđen zbog sigurnosti i bezbjednosti naše demokratije i našeg naroda“ zaključio je Raskin.

Izlaganje završnih riječi tužioca u suđenju za opoziv Donaldu Trampu kratko je prekinuto nakon što je republikanski senator iz Jutaha Majk Li (Mike Lee) poremetio postupak.

Činilo se kako se Li protivi vremenskoj crti poziva koji je imao sa bivšim predsjednikom Trampom 6. januara, dok je trajala pobuna u Kapitolu.

Ranije je Li viđen kako svoje telefonske zapise predaje tužiteljima.

Nakon njihovih završnih riječi, svoj slučaj če zaključiti Trampovi advokati. Kako prenosi CNN, očekuje se da će njihovo izlaganje trajati do 30 minuta te da planiraju dati kratki sažetak glavnih tačaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.