HISTORIJSKI DAN

Donald Tramp oslobođen svih optužbi u suđenju za opoziv

Bila su potrebna 34 glasa za oslobađajuću presudu

Donald Tramp oslobođen svih optužbi. Arhiv

Piše: H. J. I.

13.2.2021

Nakon pet dana historijskog suđenja, bivši američki predsjednik Donald Tramp oslobođen je svih optužbi.

Bila su potrebna 34 glasa za oslobađajuću presudu. U Senatu, 57 zastupnika je glasalo za opoziv dok je 43 bilo protiv.

Ovo je bilo najkraće suđenje za opoziv u američkoj historiji. S obzirom na to da je oslobođen svih optužbi, Tramp se može kandidirati na sljedećim predsjedničkim izborima.

Da bi Tramp bio osuđen bile su potrebne dvije trećine glasova, odnosno 50 demokrata i 17 republikanaca. 

Suđenjem je predsjedavao najstariji demokratski senator Patrik Lejhi (Patrick Leahy).

Podsjećamo, sudilo mu se zbog smrtonosnog napada na Kapitol Hil 6. januara ove godine u kojem je život izgubilo petoro ljudi.

“Podsticanjem nasilja” protiv Vlade SAD, kako su tvrdile demokrate, Tramp je počinio teška krivična djela i prekršaje – što je osnov za opoziv po američkom Ustavu. 

U toku suđenja tužitelji ispred Demokratske partije prikazali su do sada neviđene snimke sigurnosnih kamera napada na Kapitol. S ovim su željeli demonstrirati opseg nasilja koji se dogodio i koliku prijetnju su predstavljali huligani svima koji su se u tom trenutku nalazili u Kapitolu. 

S druge strane Trampov advokatski tim je tvrdio da je ovo klasičan politički motiviran "lov na vještice" te su cijelo suđenje nazvali „protuustavnim činom političke osvete“.

U toku suđenja, pojavili su se i novi dokazi. Jedan od njih je i izjava zastupnice Džejmi Herera Bjutler (Jamie Herrera Beutler) u kojoj se pozvala na razgovor između republikanskog vođe u Zastupničkom domu Kevina Mekarthija (McCarthy) koji je vodio sa bivšim predsjednikom Trampom dok je trajao napad 6. januara. Tada je Tramp izjavio: "Pa, Kevine, pretpostavljam da su te ljude više brinu izbori nego vas."



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.