AMERIKA

Tramp: Mič je sirov, smrknut i neugodan političar

Ako republikanski senatori ostanu uz njega, neće ponovno pobjediti, rekao je u pisanoj izjavi Tramp

Donald Tramp. Agencije

A. Ka.

20.2.2021

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) pritajio se nakon što je funkciju predsednika SAD preuzeo Džo Bajden (Joe Biden), ali čini se da se ponovo vraća u centar medijske pažnje nakon nekoliko izjava koje je dao prethodnih dana.

Iako su četiri godine bili politički nerazdvojni, Tramp je u utorak napao republikanskog senatora Miča Mekonela (Mitch McConnell), produbljujući tako raskol koji se javio u vrhu te stranke nakon gubitka Bijele kuće i senatske većine.

Nasilni upad

- Mič je sirov, smrknut i neugodan političar i ako republikanski senatori ostanu uz njega, neće ponovno pobjediti - rekao je u pisanoj izjavi Tramp koji je u subotu u Senatu oslobođen nakon drugog suđenja za opoziv.

Ova izjava je došla nakon što je Mekonel rekao da bivši predsjednik nosi "moralnu odgovornost" za nasilni upad u Kapitol 6. januara. Većina republikanskih senatora podržala je Trampa u suđenju za opoziv prošle nedelje, uključujući i Mekonela koji je glasao za oslobađajuću presudu. Ali u kasnijem govoru, Mekonel je nagovijestio da bi bivši predsjednik trebalo da se suoči sa krivičnom i građanskom parnicom, jer je "i dalje odgovoran za sve što je radio dok je bio na funkciji“. Rekao je da su Trampovi postupci prije nereda 6. januara predstavljali "sramotno kršenje dužnosti".

Svađa je kod nekih republikanaca izazvala zabrinutost zbog posljedica koje bi mogla da ima na predizborima za Kongres slijedeće godine, u trenutku kada do skoro vladajuća stranka pokušava da se pregrupiše posluhe velikih poraza.


Napadajući Mekonela na ličnom nivou, spominjući pritom i poslovne aktivnosti njegove porodice u Kini i tvrdeći da je najnepopularniji republikanski političar u Americi, Tramp je najavio da će, "tamo gdje to bude potrebno i primjereno" na predizborima na kojima republikanci biraju kandidate za Senat i Kongres, podržati pristalice njegovog koncepta "Učinimo Ameriku ponovno velikom" (MAGA).

Tramp i Mekonel razišli su se neposredno nakon predsedničkih izbora 3. novembra, a Tramp je kolegi republikancu zamijerio što je priznao izbornu pobjedu demokrate Bajdena. Jaz se samo dodatno produbio nakon Mekonelovih izjava o Trampovoj "odgovornosti".

Glasao sa oslobođenje

Uprkos tome što je glasao za oslobađanje Trampa, rekao je kako vjeruje da je Ustav ograničio opoziv i osudu na sadašnje, a ne bivše zvaničnike. On je dodao da ovaj proces nije kraj ukazujući da bi Trampu moglo da se sudi kao običnom građaninu na krivičnim i građanskim sudovima.

Svjetski mediji su ocjenili da je ovakvim stavom Mekonel pokušao da se distancira od Trampa za predstojeće izbore za Kongres 2022, ali ne u potpunosti pa je glasao protiv njegovog opoziva, jer bivši predsjednik još uvijek uživa podršku znatnog djela republikanskih birača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.