NOVI HAOS

Republikanci u Kongresu povukli potez koji je razbjesnio Bajdena i većinu Senata: Blokirat ćemo to!

Prema Gallupovoj anketi danas čak 62 posto simpatizera Republikanske stranke smatra da Vašington Kijevu mora "zatvoriti financijsku pipu"

Bijela kuća. Fena

Z. K.

4.11.2023

Američki Zastupnički dom ovog je četvrtka usvojio paket vrijedan 14,3 milijardi dolara namijenjen vojnoj i humanitarnoj pomoći Izraelu, no Bajdenovi (Biden) demokrati najavljuju da će po svaku cijenu pokušati u Senatu blokirati prvu formalnu zakonsku inicijativu novoga predsjednika Džonsona (Johnsona), zbog čega se na Capitol Hillu ponovno osjeća mogućnost novog parlamentarnog haosa.

Međunarodna pomoć

Bijela kuća tražila je od novoga vodstva Kongresa hitno usvajanje sveobuhvatnog paketa međunarodne pomoći "teškog" 106 milijardi dolara. Tim je novcem Bajdenova administracija željela odgovoriti na potrebe ukrajinskih i izraelskih ratišta, investirati u podršku Tajvanu, oko kojeg sve češće kruže kineski ratni brodovi te ojačati granicu na jugu SAD-a.

No radikalna frakcija republikanaca, koji imaju većinu u Zastupničkom domu, po svaku cijenu želi smanjiti financiranje rata u Ukrajini zbog čega je novi predsjednik Majk Džonson (Mike Johnson) odlučio pomoć Izraelu odvojiti od one za Kijev, o kojoj će se glasati kasnije.

Prema Gallupovoj anketi danas čak 62 posto simpatizera Republikanske stranke smatra da Vašington Kijevu mora "zatvoriti financijsku pipu". Novi predsjednik Džonson, kojega je radikalna frakcija "aminovala" upravo po tom kriteriju, na početku mandata dao je naslutiti da će raditi na tome da ukrajinskim ratištima smanji pomoć.

Demokrati u Senatu već su najavili da Džonsonov prijedlog zakona a priori smatraju "mrtvim", a svoj su argument dodatno potkrijepili upozorenjem da će zakonski prijedlog blokirati i Bajden ako nekim čudom prođe glasanje u Senatu.

Dvostranački prijedlog

Čak Šumer (Chuck Schumer), vođa demokratske većine u Senatu, ovoga je četvrtka najavio da s Mitčom Mekkonelom (Mitch McConnell) radi na dvostranačkom prijedlogu zakona koji bi mogli podržati i razumni te umjereni republikanski senatori "staroga kova" koji su svjesni trenutne geopolitičke situacije koja ne trpi odlaganje.

U tom bi se slučaju, proceduralno gledano, zakonski prijedlog vratio u Zastupnički dom pa bi se dva doma Kongresa sedmicama mogla „loptati“ paketom kao vrućim krompirom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.