IZBJEGNUT BANKROT

Američki Senat usvojio zakon za podizanje gornje granice duga

Senat je sa 63 glasa "za" i 36 "protiv" izglasao zakon koji je u srijedu prošao Zastupnički dom nakon višemjesečnih prepirki

Američki Senat usvojio zakon za podizanje gornje granice duga. Printscreen

H. J. I.

2.6.2023

Američki Senat usvojio je u četvrtak zakon kojeg su ispregovarali predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) i predsjednik Kongresa Kevin Mekarti (McCarthy) za podizanje gornje granice američkog duga od 31,4 milijarde.

Izbjegnut bankrot

Senat je sa 63 glasa "za" i 36 "protiv" izglasao zakon koji je u srijedu prošao Zastupnički dom nakon višemjesečnih prepirki između Demokrata i Republikanaca. Ministarstvo finansija upozorilo je ranije da neće moći plaćati svoje obveze ako do 5. juna ne bude donesena mjera.

"Velika pobjeda za američku ekonomiju i narod"

- Večeras izbjegavamo neispunjavanje obveza - rekao je čelnik većine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer). Uoči glasovanja senatori su odbacili desetak amandmana, šaljući predsjedniku Bajdenu zakon na potpisivanja prije krajnjeg roka.

Prema novom zakonu ograničavanje federalnog zaduživanja bit će suspendirano do 1. januara 2025. Bajden je rekao da je dvostranački sporazum velika pobjeda za američku ekonomiju i narod.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.