BIVŠI SAVEZNICI

Tramp izvrijeđao senatora Mekonela koji ga je optužio za poticanje na upad u Kapitol

Mič je sirov, smrknut i neugodan političar i ako će republikanski senatori ostati s njim, neće ponovno pobijediti, rekao je Tramp

A. J.

17.2.2021

Tramp i Mekonel razišli su se u sedmicama nakon predsjedničkih izbora. AFP

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Trump) jučer se obrušio na čelnika senatske republikanske manjine Miča Mekonela (Mitch McConnell), produbljujući sukob u vrhu te stranke nakon gubitka Bijele kuće i kontrole nad Senatom, javlja CNN.


- Mič je sirov, smrknut i neugodan političar i ako će republikanski senatori ostati s njim, neće ponovno pobijediti - rekao je u izjavi Tramp koji je u subotu u Senatu oslobođen nakon drugog suđenja za opoziv.


Tramp i Mekonel razišli su se u sedmicama nakon predsjedničkih izbora 3. novembra, a Tramp mu je zamjerio što je priznao izbornu pobjedu Džoa Bajdena (Joe Biden). Jaz među njima produbio se nakon što je Mekonel u subotu u Senatu izjavio da je Tramp "praktički i moralno odgovoran" za upad u Kapitol 6. januara.

Mekonel je uprkos tome glasao za oslobađanje TrAmpa, rekavši kako vjeruje da je Ustav ograničio opoziv i osudu na sadašnje, a ne bivše zvaničnike.

Reuters prenosi kako njih dvojica pokušavaju gurnuti stranku u suprotnim smjerovima, Mekonel nazad prema korijenima, dok Tramp, kojega još podržava veliki dio republikanske biračke baze, zagovara populistički pristup.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.