AMERIKA

Saznanje "Axiosa": Bajden zove saudijskog kralja zbog ubistva Džamala Kašogija

Kolumnistu "Washington Posta" i kritičara saudijske vlade, prema izvještajima, ubio je tim saudijskih agenata u oktobru 2018. u konzulatu te zemlje u Istanbulu

Bajden i Salman. AGENCIJE

A. V.

24.2.2021

Očekuje se da će američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) u srijedu, uoči zakazanog izvještaja američke obavještajne službe o detaljima nestanka i ubistva novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggij), nazvati saudijskog kralja Salmana bin Abdulaziza al-Sauda.

Informativni portal "Axios" objavio je kasno u utorak da bi "objavljivanje eksplozivnog izvještaja" moglo obuhvatiti i jednog od kraljevih sinova, ne navodeći nikakvo ime.

Ukoliko se desi, ovaj poziv će biti prva konverzacija između Bajdena (Biden) kao američkog predsjednika i kralja Salmana.

Vjerovatno će se raspravljati i o drugim pitanjima, ali slučaj Kašogija (Khashoggi) će biti dominantna tema, navodi se u članku.

Izvještaj Ureda direktora Nacionale obavještajne službe (DNI) navodno implicira da je saudijski princ, prestolonasljednik Mohamed bin Salman (Mohammed) bio uključen u ubistvo Kašogija i uklanjanje njegovog tijela.

Kolumnistu "Washington Posta" i kritičara saudijske vlade, prema izvještajima, ubio je tim saudijskih agenata u oktobru 2018. u konzulatu te zemlje u Istanbulu. Kašogi je ušao u zgradu da bi dobio dokumente potrebne za sklapanje braka.

Američki mediji kasnije su objavili da je CIA zaključila da je Bin Salman umiješan. On je odbacio te optužbe, ali je prihvatio odgovornost kao de facto lider zemlje.

Bin Salman nije razgovarao s Bajdenom, iako je kao saudijski ministar odbrane razgovarao s američkim kolegom Lojdom Ostinom (Lloyd Austin).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.