NA 100. GODIŠNJICU

Erdoan: Tursku ćemo uvesti u ligu zemalja s nuklearnom energijom

Nuklearna elektrana će proizvoditi 35 milijardi kilovat-sati električne energije godišnje

Redžep Tajip Erdoan. AFP

Fu. M.

10.3.2021

Uz učešće predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, u Turskoj je danas položen kamen-temeljac za izgradnju treće jedinice Nuklearne elektrane "Akkuyu" (NGS) koja je jedna od najvećih investicija u toj zemlji, javlja Anadolija.

Erdoan je u obraćanju posredstvom videokonferencije istakao da je ovo vrlo važan projekat u okviru izgradnje energetske infrastrukture u Turskoj.

- Odluka o uključivanju nuklearne energije u nacionalnu energetsku infrastrukturu predstavlja strateški korak u smjeru sigurnosti opskrbe energijom. Nuklearna elektrana  će proizvoditi 35 milijardi kilovat-sati električne energije godišnje, zadovoljavajući približno 10 posto naših potreba. Nuklearna energija ima posebno mjesto u našoj energetskoj politici - kazao je Erdoan.

Istakao je da će 2023. godine, kada Turska slavi jubilarnu stotu godišnjicu proglašenja Republike, zemlju uvesti među države s nuklearnom energijom.

- Tursku ćemo na 100. godišnjicu proglašenja Republike uvesti u ligu zemalja koje posjeduju nuklearnu energiju. U Nuklearnu elektranu "Akkuyu" postavljamo najnaprednije sigurnosne sisteme i svakako obraćamo pažnju da sve bude u skladu sa standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju - poručio je Erdoan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.