KANADSKI PREMIJER

Džastin Trudo: Sve vakcine u Kanadi su sigurne, pa i AstraZenecina

Naručeno 20 miliona doza vakcine AstraZeneca

Kanadski zdravstveni stručnjaci prikupljaju podatke. Facebook

A. K.

15.3.2021

Kanadski zdravstveni stručnjaci sigurni su da su sve vakcine protiv koronavirusa koje se koriste u toj zemlji sigurne, uključujući i one koje je proizvela AstraZeneca, izjavio je danas premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau).

- Naši zdravstveni stručnjaci kontinuirano prikupljaju podatke i uvjeravaju nas da su sve vakcine koje se nude u Kanadi sigurne i efikasne, uključujući i one iz AstraZenece - rekao je Trudo na televizijskoj konferenciji za novinare u Montrealu, prenosi Rojters.

Kanada je prošlog mjeseca odobrila vakcinu AstraZenece i naručila je 20 miliona doza. Otava je obezbijedila i dodatna dva miliona doza kroz sporazum sa Serum institutom u Indiji, koji proizvodi tu vakcinu, i očekuje da će ih dobiti do sredine maja.

- Naravno, posmatramo šta se dešava sa određenom serijom u Evropi. Možemo da uvjerimo sve Kanađane da nijedna doza AstraZenece nije potekla iz iste serije - rekao je kanadski premijer.

Više evropskih zemalja suspendovalo je upotrebu vakcine AstraZenece, nakon izvještaja o pogoršanju zdravstvenog stanja nekih osoba koje su je primile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.