NJEMAČKA KANCELARKA

Merkel: Njemačka se ne smije ustručavati da uvede strogi "lockdown"

Nadala sam se da bismo uspjeli bez korištenja tog vanrednog ograničenja, ali to nije moguće kada posmatramo dešavanja u proteklim danima, izjavila je Angela Merkel

Angela Merkel. Agencije

A. Ka. / Fena

20.3.2021

Njemačka se ne smije ustručavati da uvede vanredne mjere i vrati se strogom „lockdownu“ ukoliko bude neophodno, izjavila je kancelarka Angela Merkel nakon samita između savezne i državnih vlada o sporoj njemačkoj kampanji vakcinacije.

Državni i savezni predstavnici usuglasili su se oko uvođenja "tvrdog" lockdowna kako bi se spriječilo širenje virusa ukoliko sedmodnevna stopa incidence ponovo dostigne više od 100 zaraženih na 100.000 stanovnika.

- Nadala sam se da bismo uspjeli bez korištenja tog vanrednog ograničenja, ali to nije moguće kada posmatramo dešavanja u proteklim danima - izjavila je Merkel.

Dok Njemačka bilježi treći val pandemije, i dok se izrazito zarazni britanski soj virusa širi, neke savezne države već su uvele restrikcije, a ostale su pauzirale planirana ublažavanja mjera.


Sedmodnevna stopa incidence porasla je na 95.6 u četvrtak s 90 prethodnog dana, saopćio je Robert Koch Institut (RKI) za kontrolu bolesti.

- Nažalost, morat ćemo da koristimo to vanredno sredstvo - kazala je Merkel, ukazujući na brojke u pandemiji.

Kazala je da joj je cilj učiniti njemački program vakcinacije bržim i fleksibilnjim, istovremeno dajući prioritet najranjivijim kategorijama stanovništva na zarazu.

- Moto je: vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija - izjavila je Merkel, tražeći veću fleksibilnost koja bi išla uz čuvenu njemačku efikasnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.