ROK 11. SEPTEMBAR

Bajden povlači američke trupe iz Afganistana

Bajdenov novi rok za povlačenje američkih trupa 11. septembra označio bi simbolični kraj najdužeg rata u američkoj historiji

Džo Bajden. AFP

Fu. M.

13.4.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) danas će najaviti povlačenje američkih trupa iz Afganistana do dvadesete godišnjice terorističkih napada 11. septembra, prema riječima troje ljudi upoznatih s tim planovima, prenosi CNN.

Povlačenje produžava prisustvo američkih trupa nakon roka od 1. maja koji je postavila Trampova administracija u sporazumu s talibanima, ali samo za nekoliko mjeseci.

Bajden je mjesecima vagao odluku sa svojim savjetnicima i signalizirao kako ne vjeruje da bi američke trupe trebale ostati u zemlji davno nakon isteka roka.

Američki zvaničnici kažu da u Afganistanu ima oko 2.500 vojnika. Uz to, nije odmah jasno što će se dogoditi s nekoliko stotina tamošnjih američkih snaga za specijalne operacije koje često rade za CIA-u na protuterorističkim misijama.

Te trupe nisu javno priznate i nisu dio formalne računice za 2.500 vojnika u zemlji

Bajdenov novi rok za povlačenje američkih trupa 11. septembra označio bi simbolični kraj najdužeg rata u američkoj historiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.