NIJE BIO NAORUŽAN

U Sjevernoj Karolini policija ubila Afroamerikanca

Očevici kažu da je Braun ušao u automobil i krenuo da se udaljava, nakon čega je zamjenik šerifa pucao na njega

Okupljanje stanovnika na mjestu ubistva. Twitter

A. K.

22.4.2021

U Sjevernoj Karolini je policija ubila Afroamerikanca, na njegovoj imovini, samo dan nakon što je Derek Šovin (Chauvin) proglašen krivim po svim tačkama optužnice u vezi sa brutalnim postupanjem prema uhapšenom koje je dovelo do smrti.

Ubijeni muškarac je identifikovan kao 40-godišnji Endru Braun (Andrew Brown), a ustrijeljen je rano ujutru dok se odvozio od policajaca u gradu Elizabeth City.

Očevici kažu da je Braun ušao u automobil i krenuo da se udaljava, nakon čega je zamjenik šerifa pucao na njega.

Komšije kažu da se čulo između šest i osam hitaca. Braunova porodica tvrdi da nije bio naoružan i nije imao namjeru nikoga da povrijedi. Gradsko vijeće Elizabeth Cityja je sazvalo hitan sastanak nakon ovog događaja, a istragu o slučaju će preuzeti Državni istražni biro Sjeverne Karoline.



Smrt Brauna dolazi usred visokih tenzija u cijeloj zemlji jer je bivši policajac Derek Šovin u utorak proglašen krivim za ubistvo Georgea Floyda 25. maja 2020. Nakon tog ubistva, širom SAD su mjesecima održavani protesti protiv policijske brutalnosti prema Afroamerikancima, a mještani su se i nakon ovog slučaja okupili na mjestu događaja kako bi protestovali.

Podsjećamo, jučer je u državi Ohajo (Ohio) policija također pucala i ubila 16-godišnju Afroamerikanku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.