LONDON

Procurili detalji tajnog ugovora: Britanija je nadmudrila EU oko vakcina

"AstraZeneca" je u februaru i martu, kada je EU zahtijevala od Velike Britanije da dio svojih doza preusmjeri u Evropu

Džonson i Fon der Lejen. Agencije

Fu. M.

2.5.2021

Britanske vlasti su kompaniji "AstraZeneci" dale dozvolu za korištenje domaćih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju 717.000 doza namijenjenih Australiji, piše "Telegraph".

"AstraZeneca" je u februaru i martu, kada je EU zahtijevala od Velike Britanije da dio svojih doza preusmjeri u Evropu kako bi nadoknadila zaostatak u opskrbi, umjesto u EU, isporučila najmanje dvije pošiljke cjepiva Australiji, piše Index.hr.

Uprkos tome što su se pregovori između zemalja provodili u tajnosti, novinari "Telegrapha" su saznali da je početkom ove godine "AstraZeneca" dobila dozvolu za izvoz u Australiju, s time da je zauzvrat Britanija dobila pristup 10 miliona doza cjepiva koje je proizveo Indijski institut za serum, koji proizvodi cjepiva kompanije "AstraZeneca".

Prema ugovoru između Velike Britanije i AstraZenece, ovaj dogovor je bio legalan jer sporazum omogućuje tvrtki da nadoknadi svaku nestašicu u svojoj domaćoj proizvodnji nabavom doza iz svojih drugih inozemnih pogona.

Ovaj dogovor također pokazuje da je Australija osigurala raniju opskrbu cjepivima, dok je Britanija nastavila primati potreban broj doza kako bi ispunila svoje ciljeve. To nije promijenilo ukupan broj doza koje bi Velika Britanija trebala dobiti od AstraZenece, koji i dalje iznosi 100 miliona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.