NASTAVAK SUKOBA

U izraelskim napadima na Gazu poginule još dvije osobe

Poginule su dvije osobe koje su se nalazile u vozilu, koje je zahvatio plamen

U izraelskim napadima poginulo 230 osoba. AFP

Anadolija

20.5.2021

U napadu izraelske vojske na Pojas Gaze, poginulo je još dvoje Palestinaca, a jedna osoba je teško ranjena.

Poginule su dvije osobe koje su se nalazile u vozilu, koje je zahvatio plamen. Teško je ranjena jedna osoba koja je prevezena u bolnicu.

Ministarstvo zdravstva u Gazi ranije je saopćilo kako je u izraelskim napadima na Pojas Gaze, od 10. maja poginulo 230 osoba, među kojima je 65 djece i 39 žena. Ranjeno je 1.710 osoba.

S druge strane, palestinske grupe otpora na napade uzvraćaju lansiranjem raketa iz Gaze prema izraelskoj strani. U Izraelu je poginulo 12 osoba.

Napad izraelskih snaga tokom mjeseca ramazana na vjernike u El-Aksi i plan prisilnog iseljenja stanovnika doveli su do povećanja tenzija.

Palestinske grupe otpora su izraelskoj policiji dale rok da se do 18 sati 10. maja povuče iz kvarta Sheikh Jarrah i kompleksa džamije El-Akse u okupiranom istočnom El-Qudsu (Jerusalem).

Izraelske snage se nisu povukle u zadanom roku, nakon čega su palestinske grupe otpora lansirale veći broj raketa prema Izraelu. Izrael je nakon toga saopćio da je pokrenuo vojnu operaciju ”Čuvari zidina“ usmjerenu ka Pojasu Gaze.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.