SLUČAJ U AMERICI

Prodao snimak ubistva žene tokom nereda u Kongresu: Policija mu oduzela 90.000 dolara

Utvrđeno da je on učestvovao u nasilju i da je ohrabrivao druge Trampove pristalice da "zapale" zgradu Kongresa

Neredi se dogodili 6. januara. Agencije

A. Ka.

23.5.2021

Američke vlasti oduzele su 90.000 dolara muškarcu iz savezne države Juta koji je medijima prodao snimak ubistva žene tokom nereda u Kongresu SAD 6. januara.

Prema sudskim dokumentima, Džon Erl Saliven je snimio sukob policije i pristalica tadašnjeg predsjednika SAD Donalda Trampa u Kongresu i trenutak kada je upucana demonstrantkinja Ešli Bebit, koja je kasnije umrla.

On se predstavio kao nezavisni novinar koji je izvještavao o neredima i prodao taj snimak američkim medijima za 90.000 dolara, navodi Glas Amerike.

U međuvremenu je utvrđeno da je on učestvovao u nasilju i da je ohrabrivao druge Trampove pristalice da "zapale" zgradu Kongresa.

U neredima tokom četvoročasovne okupacije Kongresa od Trampovih pristalica poginulo je pet osoba. Za nasilje je do sada optuženo 440 osoba.

Neredi su izbili odmah poslije Trampovog mitinga u Vašingtonu, na kojem je on usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsjedničkim izborima 3. novembra i pozivanjem pristalica da se "đavolski bore" protiv izbornih rezultata i da idu do obližnje zgrade parlamenta na Kapitol hilu.

Tramp, optužen da je podsticao na pobunu pristalice koje su upale u Kongres, opozvan je u donjem domu Kongresa, ali ga je Senat oslobodio krivice.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.