POTPISAN 1988. GODINE

Turska poručila da neće šutjeti na grčko kršenje sporazuma između Ankare i Atine

Naglašavajući podršku Ankare političkom procesu u Libiji, Bilgic je rekao da su države učesnice konferencije u značajnoj mjeri postigle dogovor

Glasnogovornik MVP Turske, Tanju Biglic. Agencije

Anadolija

25.6.2021

Turska je poručila da neće šutjeti o grčkom kršenju zahtjeva iz sporazuma između Ankare i Atine kojim su međunarodne vode u Egejskom moru zabranjene za vojnu obuku tokom turističke sezone.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske Tanju Bilgic naglasio je da Turska poštuje Atinski memorandum o razumijevanju iz 1988. godine, tako što ne sprovodi bušenja u Egejskom moru u periodu od 15. juna do 15. septembra.

Naglasio je da Grčka uopšte nije promijenila svoje postupke uprkos prethodnim upozorenjima Turske. Turska je posvećena Atinskom memorandumu o razumijevanju, ali ne treba očekivati da će nijemo posmatrati kršenje sporazuma grčke strane, kazao je Bilgic.

Dodao je da je Turska ranije više puta izrazila spremnost da po reciprocitetu ukine zone bušenja u Egejskom moru. Bilgic je kazao da je Turska na Drugoj berlinskoj konferenciji o Libiji poručila da neće dopustiti da se njeni treneri i savjetnici u Libiji izjednačavaju s nelegitimnim plaćenicima.

Naglašavajući podršku Ankare političkom procesu u Libiji, Bilgic je rekao da su države učesnice konferencije u značajnoj mjeri postigle dogovor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.