VELIKA BRITANIJA

Blekford pitao Džonsona za obilježavanje Srebrenice pa ostao bez odgovora

Trebali bismo se sjetiti onih koji su patili za vrijeme genocida u BiH, holokaustu, Ruandi i mnogim drugim mjestima, rekao Blekford

Jan Blekford. Agencije

Fu. M. / N1

8.7.2021

Jan Blekford (Ian Blackford), lider SNP-a (Škotske nacionalne partije) u Parlamentu Velike Britanije jučer je tokom redovnog postavljanja pitanja premijeru u Zastupničkom domu po ko zna koji put pomenuo Srebrenicu, genocid koji se desio u Srebrenici u julu 1995., te druge genocide koji su se desili u prošlosti.

Blekford svake godine u vrijeme obilježavanja Srebrenice postavlja pitanja premijerima u vezi s obilježavanjem genocida, prethodnih godina je na reveru nosio i cvijet Srebrenice. Međutim, na iznenađnje mnogih Džonson ove godine nije progovorio nijednu riječ o Srebrenici, fokusirajući se na drugo pitanje koje mu je postavio Blekkford, a koje je vezano uz unutrašnjopolitička dešavanja, prenosi N1.

- Ovo je i sedmica sjećanja na Srebrenicu. Trebali bismo se sjetiti onih koji su patili za vrijeme genocida u BiH, holokaustu, Ruandi i mnogim drugim mjestima. Možda bi se premijer mogao sastati sa mnom da razgovaramo o tome kako možemo pomoći fondaciji Srebrenica ovdje u Velikoj Britaniji - kazao je Blekford tokom obraćanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.