EKSTREMNE VRUĆINE

Temperature u Dolini smrti idu do 54 stepena, požari se šire nevjerovatnom brzinom

Službe pozivaju građane da štede električnu energiju

Šumski požar. Los Angeles Times

A. K.

12.7.2021

Rekordne temperature pogodile su SAD i izazvale šumske požare koji se šire nevjerovatnom brzinom. Mnogi građani morali su napustiti svoje kuće, a vatrogasci se s požarima bore u ekstremnim uvjetima.

Dvoje vatrogasaca poginulo je u padu aviona. U Arizoni im je odana počast. Sve se dogodilo jučer oko podne po lokalnom vremenu, a više informacija nije poznato.

Na sjeveru Nevade, nedaleko od granice s Kalifornijom, došlo je do masovne evakuacije zbog izbijanja požara koje su uzrokovali udari groma. Jedan požar, koji se u periodu između petka i subote više nego udvostručio, stvorio je ogroman oblak dima i pepela koji je u kombinaciji s vremenskim uvjetima stvorio vlastite munje, piše Los Angeles Times.


U Oregonu se požar razbuktava jakim vjetrom u Nacionalnoj šumi Fremont-Winema. Požari također prijete električnim kablima koji šalju električnu energiju do Kalifornije. Službe pozivaju građane da štede električnu energiju.

U pustinjskoj Dolini smrti u Kaliforniji zabilježena su 54 stepena, što je bilo jedno od najtoplijih mjesta na planeti.

Milioni ljudi u SAD žive pod upozorenjem na ekstremnu vrućinu. Nacionalna meteorološka služba stanovnicima je savjetovala da piju puno vode i borave u klimatiziranim prostorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.