ISTRAGA U TOKU

Osumnjičeni za ubistvo predsjednika Haitija obučavani u SAD

Zvaničnici sa Haitija zatražili su da američki vojnici dođu u zemlju, a isti zahtjev upućen je i Ujedinjenim nacijama

Mojz: Ubijen je u svojoj porodičnoj kući. Arhiv

S. Š.

16.7.2021

Predsjednik Haitija Džovenela Mojz (Jovenel Moise) ubijen je u svom domu 7. jula, a osumnjičeni kolumbijski plaćenici koji su sada u zatvoru zbog sumnje da su ubili predsjednika Haitija Moiza, učestvovali su u američkim vojnim obukama i treninzima.

- Istraga o tome traje, nećemo u ovom momentu davati više detalja - rekao je za pukovnik Ken Hofman.

Prema navodima Pentagona, Sekretarijat za odbranu organizuje obuke za hiljade vojnika iz Južne Amerike, Centralne Amerike i Kariba svake godine.

Šef policije Haitija Leon Šarl kazao je da je uhapšeno 18 Kolumbijaca u vezi sa ubistvom predsjednika.

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) je rekao da ne želi vojno da se miješa u situaciju na Haitiju, ali da će Sjedinjene Američke Države (SAD) poslati vojnike kako bi čuvali ambasadu. Zvaničnici sa Haitija zatražili su da američki vojnici dođu u zemlju, a isti zahtjev upućen je i Ujedinjenim nacijama. 

Džovenela Mojz ubijen je u svojoj kući, a njegova supruga Martin je ranjena i oporavlja se u bolnici u Majamiju.


U istragu uključen i FBI

Huan Gonzales, član Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, koji je obišao Port o Prens poslije likvidacije, otkrio je kako SAD pomažu u istrazi.

- Za sada su na terenu osmorica agenata FBI. Tu su i predstavnici Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost, koji pomažu da se otkrije oružje, pronađu mobilni telefoni, sve što je potrebno da se potpuno razotkrije ko je odgovoran za ubistvo - izjavio je Gonzales. 

Haićanska policija za sada je uhapsila dvojicu Amerikanaca porijeklom sa Haitija, a Gonzales kaže da su SAD spremne da im sude ako su krivi. Dodaje da u istrazi sarađuje i policija sa Floride, odakle su dvojica Amerikanaca.

Najveći broj uhapšenih su Kolumbijci, a ministrica vanjskih poslova te zemlje Marta Lusija (Lucia) Ramirez je rekla da kolumbijska vlada radi na tome da identifikuje počinioce ubistva.

Supruga predsjednika Mojza Martin je ranjena i oporavlja se u bolnici. Agencije

23 osumnjičenih

Šef osiguranja predsjedničke palate Dimitri Herard uhapšen je i ostat će u pritvoru dok ga ne ispitaju u istrazi, rekao je šef policije.

Dodao je da se trenutno ispituje 23 osumnjičenih – dvojica Amerikanaca, trojica Haićana i 18 Kolumbijaca. Trojica osumnjičenih su ubijeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.