NAJRADOSNIJI PRAZNIK

Kurban-bajram u svijetu: Od Aja Sofije, preko Afganistana… džamije pune vjernika

U nekim dijelovima svijeta ni loša sigurnosna situacija nije spriječila vjernike da se okupe u džamijama i podijele radost

Vijernici ispred El Akse. AFP

Piše: Fu. M.

20.7.2021

Muslimani širom svijeta danas slave Kurban-bajram.

U nekim dijelovima svijeta ni loša sigurnosna situacija nije spriječila vjernike da se okupe u džamijama i podijele radost.

Hiljade ljudi klanjalo je bajram-namaz u istanbulskoj džamiji Aja Sofija. Ovo je drugi Kurban-bajram od otvorenja Aja Sofije za molitve, 24. jula prošle godine.

Aja Sofija kao crkva je služila 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934, kada je dobila status muzeja.

Bajram-namaz u Aja Sofiji. Anadolija

U Afganistanu, pogođenom nasiljem i sukobima, džamije su bile pune vjernike povodom Kurban-bajrama.

Zbog Bajrama u Afganistanu, gdje su u posljednje vrijeme intenzivirani napadi, vjernici su od ranih jutarnjih sati ispunili džamije u različitim gradovima.

Muslimani ove godine svoj veliki praznik Kurban-bajram obilježavaju u sjeni brojnih ograničenja zbog pandemije koronavirusa.

Kurban-bajram se tradicionalno obilježava zajedničkim molitvama, velikim okupljanjima, prinošenjem žrtve i dijeljenjem kurbana onima kojima je pomoć potrebna.

Hadždž u Meki ranije je okupljao do 2,5 miliona vjernika iz čitavog svijeta, ali je to ove godine značajno umanjeno.

Vjernici u Moskvi. AFP

Indonezija je zabranila velike skupove povodom Kurban-bajrama i uvedena su striktna ograničenja za putovanja. Potpredsjednik Maruf Amin pozvao je ljude da obave bajram-namaz kod svojih kuća, sa svojim porodicama.

U Maleziji, mjere su pooštrene povodom rasta broj zaraženih iako je zatvaranje na nacionalnom nivou na snazi od 1. juna. Ljudima je zabranjeno da putuju u svoja rodna mjesta ili da prelaze u druge okruge radi proslava. Zabranjene su i kućne posjete i obilasci grobalja.

Klanjan bajram-namaz i u Indoneziji. AFP

Ove, kao i prethodne godine, Saudijska Arabija je zabranila prisustvo zbog pandemije korona virusa, a također i uvela ograničavanje ulaska lokalnog stanovništva.

Muslimanski hodočasnici, vakcinisani protiv COVID-19, tokom vikenda su pohodili Meku u Saudijskoj Arabiji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.