ŠTA KAŽU METEOROLOZI

"AccuWeather" objavio veliku prognozu za jesen: Evo što čeka BiH

Tema u većem dijelu Evrope ove jeseni bit će temperature iznad normalnih

Očekuju se visoke temperature. Grgo Jelavić/Pixsell

Fu. M.

12.8.2021

Ljeto je u Evropu donijelo katastrofalne krajnosti. Dijelovi sjeverne i srednje Evrope suočeni su sa smrtonosnim i historijskim poplavama. Opasne vrućine i razorni požari ostavili su traga u jugoistočnoj Evropi. Prognostičari AccuWeathera upravo su objavili veliku jesensku prognozu za 2021. godinu.

Članovi AccuWeatherovog međunarodnog tima za dugoročno prognoziranje Tajler Rojs (Tyler Roys) i Alan Repet (Reppert) kažu da će obrazac La Niña koji se razvija na Pacifiku, a koji će utjecati na vremenske uvjete u cijelom svijetu, biti pokretačka snaga za cijelu jesen. Sezona službeno počinje jesenskim ekvinocijem 22. septembra, prenosi Index.hr.

Obilne oborine

Kako se uzorak La Niña pojačava širom Evrope tokom septembra, oktobra i novembra, olujni trag koji je dominirao sjevernim dijelom kontinenta postupno će se pomicati prema jugu.

To će biti olakšanje za dijelove Njemačke, Belgije, Nizozemske, Luksemburga i sjeveroistočne Francuske, gdje su obilne oborine izazvale povijesne poplave tokom jula. Sušniji uzorak koji se očekuje u jesenskim mjesecima bit će povoljan za područja koja se još oporavljaju od poplava.

Vremenski obrazac s olujom u zapadnoj Evropi može dovesti do razvoja odsječenih područja s niskim tlakom, rekao je Rojs. To bi moglo dovesti do snažnih oluja širom južne Evrope.

Sredinom avgusta temperature površine mora u istočnom Mediteranu su bile za 3-4 stepena iznad normalne, objasnio je Repert.

Periodi obilnih oborina mogu se proširiti i na jug Italije i na Balkan, posebno krajem oktobra i novembra.

Tema u većem dijelu Evrope ove jeseni bit će temperature iznad normalnih, a istočni dijelovi kontinenta bit će područje u kojem će vrućine potrajati i nakon ljeta, piše AccuWeather.

Oluje s Mediterana

Najviša prosječna temperatura u istočnoj Evropi iznosi oko 18-21 Celzijev stepen početkom septembra, a zatim pada na oko 0 stepeni do kraja oktobra. Na Balkanu i u Grčkoj normalne temperature padaju s 29-32 stepena na 16-21 stepen u istom razdoblju.

Očekuje se da će se intenzivnija ljetna vrućina zadržati u južnoj Italiji i na Balkanu, pa tako i u BiH, posebno na početku jeseni.

Jezgra topline zadržat će se na Balkanu i u Grčkoj, gdje će biti mogući toplinski valovi, uglavnom tokom prve polovine jeseni.

Oluje s Mediterana mogu povremeno donijeti kratka olakšanja od vrućine, kažu meteorolozi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.