NAPUSTIO ZEMLJU

Stejt department odbio odgovoriti priznaje li Ganija za predsjednika Afganistana

To je nešto na čemu radimo s međunarodnom zajednicom, odgovorio je glasnogovornik Stejt departmenta Ned Prajs

Gani: Gdje je otišao. AFP

A. J.

17.8.2021

Američki Stejt department odbio je u ponedjeljak odgovoriti priznaje li SAD i dalje Ašrafa Ganija za predsjednika Afganistana, nakon što je u nedjelju napustio zemlju prije ulaska talibana u glavni grad Kabul.

- To je nešto na čemu radimo s međunarodnom zajednicom - odgovorio je glasnogovornik Stejt departmenta Ned Prajs (Price) na pitanje koga je Vašington priznao za vođu Afganistana.

Nije odgovorio ni je li američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony), koji je u subotu razgovarao s Ganijem telefonom, u tom trenutku znao gdje je afganistanski predsjednik te je li ga obavijestio o svom odlasku.

Gani, koji je prema tvrdnjama televizije Al Jazzera odletio u Uzbekistan, prvi je put za predsjednika Afganistana izabran 2014. godine. Preuzeo je mjesto Hamida Karzaija, koji je bio na čelu Afganistana nakon invazije pod vodstvom SAD 2001. godine. 

Okončanje desetljeća rata postavio je kao prioritet, uprkos stalnim napadima talibana na njegovu vladu i sigurnosne snage te je 2020. započeo mirovne pregovore s pobunjenicima u Dohi, glavnom gradu Katara, prenosi Hina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.