PRENOSIMO

Srpski ekstremisti raspoređeni u Cetinjskom manastiru, grupe spremne čekaju i u Podgorici?

Već nekoliko dana, prema navodima izvora Pobjede, desetine muškaraca, uglavnom iz kriminalnog miljea, nalaze se u Cetinjskom manastiru

Jake policijske snage očekuju se u Cetinju. Ilustracija

Pobjeda

4.9.2021

Postoje ozbiljne indicije da su ekstremne prosrpske snage pripremile scenario za izazivanje incidenata tokom ceremonije ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru, sutra, 5. septembra, tako što bi se obučeni u majice sa crnogorskim nacionalnim i državnim obilježjima priključili protestu koji organizuju građani i građanke Cetinja i u nekom trenutku pokušali da probiju blokade i pokušaju upad u Manastir, piše Pobjeda.

Pobjedi je ovu informaciju potvrdilo više izvora iz bezbjednosnog sektora, a kako objašnjavaju, cilj im je da na taj način „daju povod policiji da reaguje“ i izazovu haos.

Kriminalni milje

- To bi bio povod, prije svih srpskim medijima, da satanizuju crnogorske građanske snage i diskredituju protest – objašnjavaju sagovornici Pobjede.

Već nekoliko dana, prema navodima izvora Pobjede, desetine muškaraca, uglavnom iz kriminalnog miljea, nalaze se u Cetinjskom manastiru.

Osim toga, kako kažu, dio prosrpskih ekstremističkih snaga stacioniran je u Podgorici, a navodno su smješteni u Zagoriču. Prema riječima njihovih izvora, njihov zadatak je da ako dođe do većih sukoba budu podrška u Podgorici ili se, za slučaj potrebe, nekako prebace na Cetinje.

Izvori Pobjede iz bezbjednosnog sektora trvde da je i u Nikšiću spremno stotinjak srpskih ekstremista koji bi tokom noći između petka i subote trebalo da budu prevezeni do Cetinjskog manastira. Tvrde i da su im plaćene dnevnice, te da im je Crkva Srbije obezbijedila i smještaj i hranu. Neki od njih, navodno, juče su prebačeni u Podgoricu, u jednu kuću odakle će se zaputiti ka crnogorskoj prijestonici.

Sve ove informacije, kažu sagovornci, imaju bezbjednosne službe, i više od toga, ali političari su odlučili da zanemare upozorenja da je ustoličenje Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru događaj koji nosi ogroman bezbjednosni rizik i mogućnost da može doći i do nereda većih razmjera.

Objavili je već da je direktor Opšte bolnice Cetinje Vladimir Pavićević, nakon sastanka sa predstavnikom Uprave policije, u četvrtak donio odluku da zbog mogućnosti incidenata na Cetinju i povećanog prijema pacijenata, te radi bezbjednosti hospitalizovanih, ali i bolničkog osoblja, do nedjelje, 5. septembra, na kućno liječenje budu otpušteni svi bolesnici za koje je to moguće, kako bi tog dana bilo što više slobodnih kreveta u ovoj ustanovi.

U Upravi policije Pobjedi je, međutim, rečeno da to nije zahtijevano od Pavićevića, već da je organizovan sastanak na kojem je on samo obaviješten da će u nedjelju na Cetinju biti organizovan neprijavljeni skup sa visokim rizikom i da bolnica organizuje rad u skladu s takvom informacijom.

- Odluku sam donio iz razloga bezbjednosti pacijenata i bolničkog osoblja i da kapaciteti bolnice budu spremni za eventualni prijem pacijenata ako bi došlo do nečega. Imaćemo i pojačanu pripravnost osoblja čitavog dana – kazao je Pavićević Pobjedi.

Izvori Pobjede bliski građanima Cetinja koji će se okupiti 5. septembra kako bi izrazili protest zbog ustoličenja episkopa Crkve Srbije Joanikja Mićovića u Cetinjskom manastiru ističu da „nikome od snaga koje su okupljene oko ideje protesta ne pada na pamet da toga dana imaju Manastir kao metu“


Rastu tenzije

- Mićović, kad bude ustoličen u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kao i do sada boravće i u Cetinjskom manastiru. Mi samo želimo da pošaljemo poruku da ne pristajemo na okupatorski čin njegovog ustoličenja u našoj svetinji – kažu oni.

Cetinjanima će podršku pružiti i građani i građanke iz ostalih krajeva Crne Gore koji se od jučer okupljaju u Podgorici, a dolazak su najavili i iz većine opozicionih partija.

Uz crnogorske građane stao je i predsjednik države Milo Đukanović koji je saopćio da će se pridružiti protestnom skupu ako crnogorske vlasti i Crkva Srbije budu istrajne da se ceremonija ustoličenja Joanikija Mićovića obavi u Cetinjskom manastiru.

I dok tenzije iz dana u dan rastu i bez obzira na jasan stav ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina da država ne može garantovati bezbjednost građana 5. septembra u Prijestonici, Vijeće za nacionalnu bezbjednost, kojim predsjedava premijer Zdravko Krivokapić, juče je odlučilo da podrži Joanikija Mićovića i Crkvu Srbije i dozvoli im da svoj naum sprovedu u djelo. Mišljenje su izuzeli članovi ovog tijela – ministar Sekulović i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova, predstavnik Demokratske partije socijalista Mevludin Nuhodžić.

Nova crnogorska vlast tako je državu dovela u ogroman rizik potencijalnog haosa donošenjem isključivo političke odluke kako bi izašla u susret interesima tuđe zemlje i crkve.

Koliko god pokušavali Krivokapić i Abazović - izjavama da je bezbjednosna situacija u zemlji stabilna – da prikriju realnost, domaća i međunarodna javnost je svjesna da je to daleko od istine.

Ombudsman Siniša Bjeković pozvao je juče „na mir, razboritost, poštovanje prava i sloboda bez diskriminacije i očuvanje najviših vrijednosti građanskog društva, u prvom redu svakako bezbjednosti Crne Gore i svih njenih građana“.

Pozvao je sve aktere javne scene – od medija, do političara, umjetnika i sportskih poslenika da „izjavama i ponašanjem zajednici budu primjer odgovornosti i demokratske zrelosti“ i da „učine sve za smirivanje tenzija i sprečavanju pogubnih posljedica po Crnu Goru i njene građane/ke“.

Oglasili su se i iz Digitalnog forenzičkog centra s apelom na medije u Crnoj Gori da dobro provjere izvore informacija koje budu objavljivali tokom vikenda.

Više političkih aktera pozvalo je vlasti da se urazume i zabrane ustoličenje Joanikija Mićovića na Cetinju.

Poznati crnogorski naučnik Dragan Hajduković napisao je otvoreno pismo Mitropoliji crnogorsko-primorskoj SPC i Joanikuju Mićoviću s porukom da je „jedini način da se spriječe još veće i opasnije podjele u Crnoj Gori, da se ustoličenje obavi u Sabornom haramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici“.

- Nikad nikoga ne kunem, ali kao čovjek koji dosta dobro poznaje rad i djelo Svetog Petra Cetinjskog, siguran sam da bi on prokleo sve vladike ustoličene na Cetinju od podmuklog i surovog ubistva Stare Crne Gore (1918. godine) pa do danas. Razmislite o tome. Vaša je sveta dužnost da čuvate mir i širite ljubav božju o kojoj toliko pričate. Ustoličenje na Cetinju protiv volje Cetinjana je antihrišćanski čin – poručio je Hajduković.

Kontrolni punktovi

Izvori Pobjede iz bezbjednosnih službi rekli su da je napravljen plan prema kojem će biti uspostavljeni kontrolni punktovi na izlazima iz svih gradova.

- Plan je da se zaustavljaju i kontrolišu lica i vozila sa crnogorskom ikonografijom i tražiti osnov za njihovo zadržavanje u policijske stanice, kako bi spriječili da stignu na Cetinje – tvrde sagovornici Pobjede.

Ističu da će glavne saobraćajnice prema Cetinju iz Podgorice, Budve, Kotora, Nikšića i Danilovgrada biti „pokrivene operativom i uniformisanom policijom“, te da će, osim ovih, biti „pokriveni“ i sporedni putevi.

- Angažovanje policije naloženo je danas od 15 sati do daljnjeg – kažu naši izvori i tvrde da se „veliki dio policije ne slaže sa datim instrukcijama, ispoljavaju nezadovoljstvo“.

Dodaju da je policajcima saopšteno da moraju biti angažovani svi i „u civilu i uniformisani“, te da imaju dovoljno hemijskih sredstava i gas maski.

- Na Cetinje su upućene Specijalna i Posebna jedinica, te interventne jedinice iz svih centara bezbjednosti, kao i veliki broj inspektora kriminalističke policije – ističu izvori.

Prema njihovim riječima, operativnom štabu veliki problem predstavlja kako će da organizuju djelovanje policije u slučaju nereda ako se u Prijestonici pojave štićene ličnosti, a pogotovo zbog toga što se za sve planirane situacije „oslanjaju na hemiju“.

Načelnik Pete uprave BIA ilegalno uveden u Crnu Goru, tokom noći stižu i Kobre?!

Goran Colić, načelnik Pete uprave BIA (srpska Bezbjednosno informativna agencija) čiji je zadatak prisluškivanje i tajno praćenje, uveden je ilegalno u Crnu Goru – potvrdilo je više izvora iz crnogorskog bezbjednosnog sektora.

Nekadašnji komandant specijalne jedinice „Kobre“ u Vojsci entiteta BiH Republika Srpska, kako kažu izvori, ušao je u Crnu Goru seoskim putevima na području Gostun - Bistrica, u reonu bjelopoljske opštine.

- U tome su mu pomogli neki od čelnika bejlopoljske policije – kazali su izvori.

BIA instalirala opremu?

- BIA je već instalirala svoju opremu ispred i u Manastiru Cetinje, svu prislušnu opremu, opremu za ometanje mobilnog signala, kao i video nadzor koji pokriva zonu oko Manastira – tvrde izvori Pobjede.

Kažu i da na području Gostuna čeka još 60-ak bivših pripadnika Kobri koji bi u noći između petka i subote trebalo da budu prebačeni u Crnu Goru i da se onda iz Bijelog Polja „uključe u konvoje autobusa koji dolaze iz Srbije, a idu ka Podgorici“.

- Njihova uloga će biti da nakon programa ispred Hrama u Podgorici koji je predviđen za subotu veče isprate patrijarha srpskog Porfirija i sveštenike na Cetinje, kao i da intervenišu u slučaju eventualnih sukoba – ističu izvori.

Uprava policije sinoć je negirala informaciju da je u Cetinjskom manastiru BIA instalirala svoju opremu, te da će u Crnu Goru biti uvedeni pripadnici specijalne jedinice Kobre.

Nisu negirali da je Colić ilegalno ušao u Crnu Goru.

U nedjelju je u Cetinjskom manastiru planirana ceremonija ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Crkve Srbije Joanikija Mićovića, a taj događaj tretira se kao visokorizičan. Ustoličenju će prisustvovati i patrijarh srpski Porfirije koji će u Crnu Goru stići sutra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.