VELIKA PROMJENA

Posljedica Brexita: Evropljani od danas u Veliku Britaniju mogu ući samo s pasošem

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da će ova promjena omogućiti da se "organizirane kriminalne bande i druge osobe spriječi u zloupotrebi sistema" jer su lične karte, kaže, "nezaštićen" dokument"

Uvođenje pasoša jedna je od posljedica Brexita. Ilustracija

N. Aj. / Hina

1.10.2021

Lična karta od danas više ne vrijedi za ulazak u Veliku Britaniju koja ubuduće traži od evropskih i od švicarskih građana da pokažu pasoš, što je među novijim posljedicama Brexita.

Britansko ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da će ova promjena omogućiti da se "organizirane kriminalne bande i druge osobe spriječi u zloupotrebi sistema" jer su lične karte, kaže, "nezaštićen" dokument".

Krivotvoreni dokumenti

Podaci ministarstva pokazuju da su 48 posto krivotvorenih dokumenata otkrivenih na britanskoj granici 2020. evropske i švicarske lične karte. 

- Te je dokumente "lakše krivotvoriti nego pasoše" - ističe se iz ministarstva.

Dodaje se da neki "nemaju biometrijske podatke".

- Moramo djelovati protiv kriminalaca koji žele ilegalno ući u našu zemlju s krivotvorenim dokumentima - rekla je u saopćenju ministrica unutrašnjih poslova Priti Patel.

Koji su izuzeci

Dodala je da prestankom upotrabe nezaštićenih ličnih karti jačaju granicu i ispunjavaju volju naroda da preuzmu kontrolu nad imigracijskim sistemom.

Ova nova mjera, najavljena prije godinu, dio je širokog novog imigracijskog plana koji označava najavljeno pooštravanje u okviru Brexita koje je Patel u saopćenju opisala kao "strogo prema onima koji žele zloupotrijebiti sistem i pravedno prema onima koji poštuju propise".

Jedine iznimke za obvezno predočenje pasoša jesu irski državljani s jedne strane te evropski i švicarski građani s (privremenim ili stalnim) statusom britanskih rezidenata s druge koji će se moći koristiti svojom ličnom kartom do 31. decembra 2025. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.