NOVA STUDIJA

Tablete molnupiravir su upola smanjile rizik od hospitalizacije ili smrti od koronavirusa

To bi postao bi prvi oralni antivirusni lijek ako ga američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobri za hitnu upotrebu

Iz kompanije su dodali da će zatražiti odobrenje FDA za hitnu upotrebu što je prije moguće. Ilustracija

H. J. I.

1.10.2021

Tablete molnupiravir su upola smanjile rizik od hospitalizacije ili smrti od Covid-19 u studiji, objavili su u petak Merck i Ridgeback Therapeutical.

To bi postao bi prvi oralni antivirusni lijek za Covid-19 ako ga američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobri za hitnu upotrebu.

-U privremenoj analizi, molnupiravir je smanjio rizik od hospitalizacije ili smrti za približno 50 posto. 7,3 posto pacijenata koji su primali molnupiravir bilo je hospitalizirano ili je umrlo u poređenju sa 14,1 posto pacijenata koji su primali placebo. Do 29. dana nije zabilježen smrtni ishod kod pacijenata koji su primali molnupiravir, u odnosu na 8 smrtnih slučajeva kod pacijenata koji su primali placebo – istakli su iz kompanije Merk u saopćenju za javnost.

Iz kompanije su dodali da će zatražiti odobrenje FDA za hitnu upotrebu što je prije moguće.

Stručnjaci su rekli da bi razvoj oralnih antivirusnih lijekova mogao biti sljedeća šansa za suzbijanje pandemije koronavirusa. Kratkoročni režim dnevnih pilula imao bi za cilj borbu protiv virusa odmah nakon dijagnoze i sprječavanje razvoja simptoma nakon izlaganja virusu.

Jedan antivirusni lijek odobren je za liječenje kovida. Remdesivir se intravenozno daje bolesnim pacijentima u bolnici i nije namijenjen za ranu i široku upotrebu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.