POZIV NA MOLITVU

Njemački grad Keln dozvolio emitiranje ezana s džamija

Gradonačelnica Henrijete Reker pozdravila je odluku, rekavši da, "ukoliko osim zvuka crkvenih zvona također trebamo čuti i poziv mujezina, to pokazuje koliko je različitost u Kelnu cijenjena i životna"

Njemački grad Keln. Agencije

N. Aj. / Fena

11.10.2021

Njemački grad Keln dozvolit će džamijama da emitiraju pozive mujezina na molitvu, saopćile su gradske vlasti u ponedjeljak.

Pozivi se mogu emitirati pet minuta svake sedmice uoči džume i moraju biti slušljivi izvan muslimanske kuće molitve, saopćila je glasnogovornica gradskih vlasti Katja Reuter.

Džamije u Kelnu trebaju se prijaviti za dobijanje posebne dozvole kako bi mogle emitirati ezan. Inicijativa će biti limitirana na dvije godine i nakon toga će biti ponovo ocijenjena.

Gradonačelnica Henrijete Reker (Henriette Reker) pozdravila je odluku, rekavši da, "ukoliko osim zvuka crkvenih zvona također trebamo čuti i poziv mujezina, to pokazuje koliko je različitost u Kelnu cijenjena i životna".

- Dopuštanje ezana znak je poštovanja - piše Reker u objavi na Twitteru prošle sedmice.

Zvona krišćanskih crkvi čuju se svakoga dana u brojnim njemačkim gradovima i mjestima.

Keln, zapadni grad od oko milion ljudi, ima jednu od najvećih muslimanskih zajednica i oko 35 džamija. Većina muslimana prvobitno je došla iz Turske kao gastarbajteri prije 60 godina, i kasnije su doveli svoje porodice.

Samo nekolicina ostalih džamija širom Njemačke, kao što su one u zapadnim gradovima Oer-Erkenšvik i Duere, emituju ezane, ponekad i uprkos protestima krišćanskih susjeda, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.