SUD U KELNU

"Filmski preokret": Husnija S. oslobođena optužbi za umiješanost u linč i ubistvo

Svjedok, koji je specijalno doveden iz Češke, odbio je da svjedoči

Husnija S.. Bild.de

H. J. I.

17.1.2024

Na sudu u Kelnu danas se desio jedan krajnje senzacionalistički obrt kada je Husnija S. (44), državljanka Bosne i Hercegovine oslobođena optužbi za umiješanost u linč i ubistvo S.H. (37) u martu prošle godine. 

Naime, danas je došlo do prekretnice na suđenju Husniji S., koja je navodno bila i inicijator samog napada. Navodno, prema ranijim optužbama ona je ta koja je zvala svog sina i zeta rekavši im da "imaju problem" koji treba da se riješi. Štaviše, ona se nalazi i na snimcina video nadzora sa mjesta zločina, ali samo jedan čovjek je bio voljan da posvjedoči da upravo ona na snimcima.

"Ovo je zaista nestvarno"

Međutim, danas, drugog dana suđenja, ona je oslobođena nakon što je svjedok, koji je specijalno doveden iz Češke, odbio da svjedoči. Dakle, više ne postoji niko ko bi mogao da dokaže da je optužena zaista bila na mjestu zločina.

Njen advokat Hans Rejnhart izjavio je za Bild da je riječ o senazacionalnom preokretu.

- Ovo je zaista nestvarno. Povučen je nalog za hapšenje i ona je konačno slobodna nakon osam mjeseci provedenih u pritvoru - rekao je Rejnhart.

Podsjetimo, riječ je o napadu iz marta, 2022. godine kada je bh. porodica, koja broji skoro 30 članova, presrela žrtvu, a zatim su ga brutalno pretukli i pobjegli.

Sve se dešavalo u jednom kvartu u Kelnu, a povod napada je bila uvreda koju je bh. porodici uputio brat žrtve, zbog čega su oni željeli da se osvete.

Kako prenose njemački mediji, sve je počelo kada je brat žrtve snimio uvredljivi video u kojem prijeti članovima porodice iz BiH. Riječ je, kako prenose mediji, o sukobljenim klanovima. Dodaje se da je zbog uvreda na snimku jedan klan odlučio da se osveti.

Izboden 17 puta

Ubijeni muškarac je bio otac dvoje maloljetne djece. Na snimku nadzornih kamera, koje su i snimile ubistvo, vidi se kako žrtva parkira automobil "smart". Odjednom mu prilazi čovjek i razgovara sa njim. U međuvremenu sa suvozačeve strane, drugi muškarac mu vadi ključeve iz automobila. U trenutku prilazi oko 30 muškaraca sa svih strana i kreće linč. Nesrećnog muškarca su izvukli iz vozila i brutalno ga udarali.

Tom prilikom je izboden 17 puta nožem. Teško povrijeđen samo se srušio na ulici, prevezen je u bolnicu, ali je ubrzo preminuo.

Odmah nakon linča, počinioci su pobjegli pješke, ali su potom ušli u nekoliko automobila. Na osnovu video materijala, policija je nekoliko sedmica kasnije identifikovala 18 osumnjičenih.

Kako navode njemački mediji, u čitavom procesu ima više od 30 optuženih, a za nekima od njih je izdata međunarodna potjernica na zahtjev tužilaštva u Kelnu.

Prošle godine su u ovom procesu na doživotne robije osuđena dvojica državljana BiH, a o njihovoj brutalnosti svjedoče i riječi predsjedavajuće sutkinje koja je rekla da sam napad i brutalnost svakog normalnog čovjeka ostavljaju bez teksta, prenose Nezavisne novine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.