NJEMAČKA

Mjere opreza podignute na najviši nivo: Teroristička organizacija planirala napad na Kelnsku katedralu

Policija Kelna preduzima posebne zaštitne mjere, kazao je portparol

Policija s psima tragačima traži eksploziv. Reuters / Thilo Schmuelgen

N. H.

23.12.2023

U Kelnskoj katedrali, nakon posebnog upozorenja na terorizam, u toku je velika operacija. 

Bezbjednosne vlasti Austrije, Njemačke i Španije dobile su naznake da bi neka teroristička organizacija možda željela izvršiti nekoliko napada u Evropi u novogodišnjoj noći ili za Božić.

Izvršena prva hapšenja

Ciljevi bi mogli uključiti božićne službe u Kelnu, Beču i Madridu. Kako piše "Bild", prva hapšenja od strane specijalnih jedinica izvršena su u Beču i jedno u Njemačkoj. 

Portparol policije Kelna izjavio je da zbog upozorenja na opasnost za Kelnsku katedralu, policija Kelna preduzima posbne zaštitne mjere. Policija neće komentarisati detalje dostupnih nalaza zbog istrage Službe državne bezbjednosti policije koja je u toku. 

Šef policije Kelna Mihael Eser, koji vodi operaciju, objašnjava mjere.

- Čak i ako se referenca odnosi na doček Nove godine, mi ćemo ove večeri uzeti u obzir sve kako bismo obezbjedili sigurnost posjetilaca katedrale na Badnje veče. U koordinaciji sa službenikom za bezbjednost katedralnog kaptola, katedrala se pretresa psima tragačima poslije večernje mise, a zatim se zaključava. Sutra će svi posjetioci biti pregledani prije ulaska u crkvu - rekao je portparol.

Mjere predostrožnosti

Ove mjere predostrožnosti služe za održavanje opće bezbjednosti ljudi. Tokom božićnih praznika bit će pojačane policijske mjere opreza. Angažovane su civilne i uniformisane hitne službe sa specijalnom opremom i dugim naoružanjem.

Pažnja policije usmjerena je prvenstveno na crkve i vjerske događaje, posebno crkvene službe i božićne pijace.

Mjere se preduzimaju po potrebi i mogu uključiti i kontrolu pristupa ako je potrebno. Posjetioci događaja i crkvenih službi se mole da ponesu ličnu kartu sa fotografijom i da ostave više vremena nego inače.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.