SASLUŠANJA

SAD na sudu u Londonu opet traži izručenje Asanža

Na WikiLeaksu su objavljene stotine hiljada dokumenata povezanih i s ratovima u Afganistanu i Iraku

Džulijan Asanž. Agencije

Fu. M.

27.10.2021

Pravni prigovor američke vlade zbog odluke suca da ne izruči Džulijana Asanža (Julian Assange) SAD saslušat će danas Visoki sud u Londonu. Asanža traži američko pravosuđe optužujući ga za zavjeru počinjenu s ciljem stjecanja i objave tajnih informacija na platformi WikiLeaks.

Na WikiLeaksu su objavljene stotine hiljada dokumenata povezanih i s ratovima u Afganistanu i Iraku. Nakon višesedmičnog suđenja okružna sutkinja Vanessa Baraitser presudila je u januaru da Asanž ne može biti izručen SAD, pozvavši se na realnu mogućnost da će Asanž počiniti samoubvistvo.

Saslušanje, zbog američke žalbe na odluku, na Visokom sudu pravde u Londonu trajat će dva dana. Američkim je vlastima prethodno odobrena žalba protiv presude sutkinje Baraitser zbog pet razloga.

Asanž je u zatvoru Belmarsh od 2019., nakon što ga je iz ekvadorske ambasade u Londonu izvukla londonska policija. On je ušao u zgradu ambasade 2012. kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, koja ga je tražila zbog optužbi za silovanje. Ta je optužnica naposljetku odbačena. Očekuje se da će novo saslušanje završiti sutra, kada bi trebala biti donesena i odluka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.