SAMIT G20

SAD nakon višegodišnjeg spora postigao dogovor s EU o carinama na uvoz čelika i aluminija

Time je riješena jedna od najvećih kontaverza u odnosima transatlantskih partnera, rekao je Džejk Salivan, savjetnik američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) za nacionalnu sigurnost

EU će moći bez carine uvoziti određene količine metala u SAD. AFP

N. Aj.

31.10.2021

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija postigli su sporazum u višegodišnjem sporu oko posebnih američkih carina na uvoz čelika i aluminija, rekli su najviši američki trgovinski zvaničnici na samitu G20.

Postizanje sporazuma su objavile američka ministrica trgovine Đina Raimondo (Gina) i trgovinska predstavnica Ketrin Taj (Katherine Tai) u subotu na marginama samita 20 velikih ekonomskih sila u Rimu.

- Time je riješena jedna od najvećih kontaverza u odnosima transatlantskih partnera - rekao je Džejk Salivan (Jake Sullivan), savjetnik američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) za nacionalnu sigurnost.

Prema načelnom sporazumu, EU će moći bez carine uvoziti određene količine metala u SAD, rekla je Raimondo.

Evropska komisija za sada nije komentirala te najave.

Trgovinski spor je 2018. godine pokrenuo tadašnji američki predsjednik Donald Tramp (Trump) kada je uveo posebne carine na uvoz čelika i aluminija.

EU je odgovorio carinama na američke proizvode kao što su farmerice, viski, motori i maslac od kikirikija. Tramp je posebne carine opravdavao "interesima nacionalne sigurnosti".

EU to obrazloženje nije smatrala vjerodostojnim i pretpostavlja da je cilj bio zaštititi američku ekonomiju od neželjene konkurencije.

- Povratne carine EU na američke proizvode trebale su se povećati prije kraja godine, objasnila je Raimondo, a to je sada izbjegnuto ovim dogovorom.

Istovremeno, rekla je, bit će osigurano da se u SAD ne mogu uvoziti proizvodi od čelika ili aluminija iz EU koji potječu iz Kine.

U junu su EU i SAD već ukinule kaznene carine na proizvode kao što su avioni, vino i kečap do 2026.

Sporazum bi trebao omogućiti mirno rješavanje spora oko državne pomoći američkom proizvođaču aviona Boeing i njegovom evropskom konkurentu Airbusu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.