TOKOM SAMITA U RIMU

Džonson se žalio Fon der Lajen na francusku retoriku, najavljuje tužbu

Velika Britanija i Francuska spore se o ribarstvu u britanskim teritorijalnim vodama nakon Brexita

Džonson i Fon der Lajen. Arhiv

N. Aj.

31.10.2021

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) u subotu se u Rimu požalio predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen (von der Leyen) na "potpuno neopravdane francuske prijetnje" zbog licenci za ribarenje i najavio je moguću tužbu protiv Pariza.

Novi rast napetosti dogodio se uoči planiranog sastanka Džonsona i francuskog predsjednika Emanuelma Makrona (Emmanuel Macron) u nedjelju na marginama samita G20 u Rimu i dan nakon što je London pozvao na razgovor francusku ambasadoricu Ketrin Kolonu (Catherine Collonu).

Velika Britanija i Francuska spore se o ribarstvu u britanskim teritorijalnim vodama nakon Brexita.


Pariz zaprijetio

Prema sporazumu o Brexitu koji je stupio na snagu 1. januara, pristup država EU britanskim vodama reguliran je kroz izdavanje dozvola za ribarenje. Evropski ribari mogu nastaviti loviti u britanskim vodama ako mogu dokazati da su to činili i ranije. No za to im je potrebna dozvola Londona, pri čemu je nastao spor dviju država.

Pariz je zaprijetio Londonu strožim zdravstvenim i sigurnosnim provjerama kamiona koji stižu s britanskog teritorija, te zabranom iskrcavanja ulova britanskih ribara u francuskim lukama od utorka ako Britanci do tada ne izdaju više dozvola za francuske ribare.

Tokom sastanka s predsjednicom EK u subotu Džonson je izrazio zabrinutost “retorikom francuske vlade” o toj zapaljivoj temi između Londona i Pariza.

- Francuske prijetnje potpuno su neopravdane i nisu u skladu s trgovinskim sporazumom Britanija i EU, a niti s međunarodnim zakonima - rekao je Džonson, saopćeno iz njegovog ureda.


Pokretanje sudskog procesa

Britanski ministar za Brexit Dejvid Frost (David) u petak je kazao da vlada “aktivno razmatra” pokretanje sudskog procesa protiv Francuske po sporazum o Brexitu.

- Ako neko od naših partnera odluči prekršiti sporazum, onda ćemo nastaviti s tim - dodao je Džonson.

Jedan od razloga za to nalazi se u riječima francuskog premijera Žana Kateksa (Jean Catex), čije je privatno pismo Ursuli fon der Lajen procurilo u medije. On je zatražio da Brisel u ovom sporu “pokaže da je veća šteta izaći iz EU nego u njemu ostati”.


Britanija je objavila da je dosad izdala 1.673 dozvola za ribarenje u 12 nautičkih milja od svoje obale, a njih 763 je otišlo francuskim plovilima, objavio je Reuters.

Glasnogovornik francuske vlade rekao je kako je Francuska dobila upola manji broj dozvola nego je očekivala.

Fon der Lajen je, pak, u subotu kratko na Twitteru objavila da Komisija “intenzivno traga za rješenjima”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.