SAMIT U GLAZGOVU

Džonson uputio izvinjenje ministrici energetike Izraela zbog propusta: Vozilo nije bilo opremljeno za invalidska kolica

Elharar koja ima mišićnu diostrofiju danas je stigla taksijem koji može da primi osobe sa invaliditetom

Britanski premijer Boris Džonson. Arhiv

N. Aj. / Srna

2.11.2021

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) uputio je danas izvinjenje izraelskoj ministrici energetike Karin Elharar (Karine Elharrar) nakon što se ona požalila da nije mogla da prisustvuje prvom danu Konferencije UN o klimatskim promjenama u Glazgovu jer vozilo koje je došlo po nju nije bilo opremljeno za invalidska kolica.

Elharar koja ima mišićnu diostrofiju danas je stigla taksijem koji može da primi osobe sa invaliditetom. Izraelski premijer Naftali Benet dopratio je na mjesto održavanja samita.

Ona je jučer za izraelske medije rekla da nije mogla da dođe do lokacije na kojoj se konferencija održava jer je jedino mogla da ide pješke ili da se ukrca u vozilo koje nije predviđeno za invalidska kolica.


Izraelska ministrica energetike Karin Elharar. Agencije

- Mislim da je jučer došlo do određene zabune oko vozila. Veoma mi je žao zbog toga - rekao je Džonson u obraćanju Elharar.

Nešto ranije je britanski ministar za ekologiju Džordž Justis (George) sugerisao da Izrael možda nije unaprijed obavjestio organizatore o posebnim potrebama Elharar.

Međutim, iz izraelske Ambasade u Britaniji saopćeno je da je misija prenijela sve potrebne detalje o svim učesnicima kao što je i bilo traženo prije nekoliko sedmica.

Organizatori konferencije priznali su grešku i uputili su izvinjenje i izrazili su zadovoljstvo jer je Elharar danas došla na samit.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.