VATIKAN

Papa Franjo: Bogatije zemlje imaju ekološki dug prema siromašnijim

Papa je pozvao na sprovođenje akcije kao što je to bilo nakon Drugog svjetskog rata kada su zemlje iskazale solidarnost i saradnju za dobrobit svih, posebno najslabijih

Papa Franjo. Agencije

A. Ka. / Srna

2.11.2021

Papa Franjo rekao je danas da se rane koje su nanijele pandemija kovid 19 i klimatske promjene mogu porediti sa zadobijenim u globalnom sukobu i da im se treba suprostaviti na isti način.

U papinoj poruci, koju je učesnicima Konferencije UN o klimatskim promjenama u Glazgovu pročitao državni sekretar Vatikana kardinal Pjetro Parolin, navodi se da bogatije zemlje imaju "ekološki dug" prema siromašnijim zemljama zbog neravnopravne upotrebe prirodnih resursa.

Papa je pozvao na sprovođenje akcije kao što je to bilo nakon Drugog svjetskog rata kada su zemlje iskazale solidarnost i saradnju za dobrobit svih, posebno najslabijih.

Prema navodima pape, bogatije zemlje treba da preuzmu vođstvo u "dekorbonizaciji ekonomskog sistema i ljudskih života", te da pruže više podrške ugroženijim državama od posljedica klimatskih promjena.

Papa je u više navrata izrazio nadu da će prisustvovati Konferenciji u Glazgovu, ali je Vatikan 8. oktobra objavio da će Parolin predvoditi delegaciju. Nije objavljeno objašnjenje te odluke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.