ŠPANIJA

Ne nazire se kraj erupcije vulkana na ostrvu La Palma

Stručnjaci navode da su u porastu emisije sumpor-dioksida

La Palma i dalje izbacuje lavu. Screenshot

H. J. I. / Anadolija

3.11.2021

Vulkan Cumbre Vieja na španskom ostrvu La Palma nastavio je izbacivati ​​lavu i pepeo nakon sedam nedjelja od prve erupcije.

Španska geološka i rudarska institucija objavila je video snimak napravljen dronom koji prikazuje nevjerovatnu razornu moć vulkana. Mnoga obližnja područja koja nisu bila na putevima lave zatrpana su crnim pepelom.

Stručnjaci navode da su u porastu emisije sumpor-dioksida, u prosjeku 40.800 tona dnevno, na osnovu čega zaključuju da kraj erupcije daleko.

Do sada je lava zahvatila 987,9 hektara ostrva, a više od 2.000 zgrada je uništeno.

Regionalna vlada Kanarskih ostrva procjenjuje da je vulkan već izazvao 100 miliona evra gubitaka za industriju banana na ostrvu, a u pitanju je jedan od najvažnijih privrednih sektora na La Palmi. Ekonomija La Palme uglavnom zavisi od turizma i plantaža banana. Turistička industrija bilježi velike gubitke, a aerodrom La Palma je jedini u Španiji za koji se očekuje pad broja letova ove zime.

Vulkan Cumbre Vieja, aktivan JE od 19. septembra, a zbog erupcije oko 7.500 ljudi od 85.000 stanovnika ostrva moralo je napustiti svoje domove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.