VAŠINGTON

Održan nacionalni ispraćaj za bivšeg državnog sekretara Kolina Pauela

Kolin Pauel je umro u dobi od 84 godine od komplikacija povezanih s covidom-19

Prisustvovao i Bajden. AFP

Fu. M.

5.11.2021

SAD su nacionalnim ispraćajem u katedrali u Vašingtonu odale počast "generalu-diplomatu" Kolinu Pauleu (Colin Powell), prvom afroameričkom državnom sekretaru koji je umro 18. oktobra.

U prisustvupredsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i supruge Džil (Jill) te čelnika Pentagona, bivša šefica diplomatije Medlin Olbrajt (Madeleine Albright) govorila je o "osobi koja je gotovo nadmašila historiju svojim vrlinama - poštenjem, dostojanstvom, odanošću i nepokolebljivom predanošću profesiji i održavanju riječi".

Sa ispraćaja. AFP

Uz predsjednički par bili su bivši predsjednik Barak Obama i supruga Mišel (Michelle), njegov prethodnik Džordž Buš (George W. Bush) i supruga Laura, kao i bivša prva dama i bivša državna tajnica Hilari Klinton (Hillary Clinton), a odsutan je bio Bi Klinton, nedavno hospitaliziran zbog infekcije.

Komemoracija u Vašingtonu. AFP

Kolin Pauel je umro u dobi od 84 godine od komplikacija povezanih s covidom-19. Bio je prvi Afroamerikanac i najmlađi načelnik stožera oružanih snaga od 1989. do 1993., a zatim postao prvi Afroamerikanac državni sekretar tokom republikanskog predsjedanja Džordža Buša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.