NAKON VIŠEMJESEČNE BLOKADE

Kongres SAD izglasao paket pomoći vrijedan 1.000 milijardi dolara

Novac će se izdvojiti za nove puteve, mostove, željeznice, aerodrome i luke

Kongres SAD. arhiv

Piše: L. M.

6.11.2021

Kongres Sjedinjenih Američkih Država jučer je usvojio Prijedlog zakona o obnovi infrastrukture u vrijednosti od 1.000 milijardi dolara. To je okarakterzirano kao velika pobjeda Demokrata i predsjednika Bidena.



Usvojen s nekoliko mjeseci zakašnjenja

Zastupnici su u konačnom glasanju usvojili Prijedlog zakona sa 228 glasova za i 206 glasova protiv. Trinaest zastupnika iz Republikanske stranke također je glasalo za usvajanje ovog zakona, a šest Demokrata je bilo protiv.

Prijedlog zakona koji je u Kongresu usvojen s nekoliko mjeseci zakašnjenja će biti proslijeđen u Bijelu kuću gdje bi predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) trebao staviti potpis na njegovu implementaciju.

Prema zakonu o infrastrukturnoj obnovi zemlje trebalo bi se izdvojiti 550 milijardi dolara za investicije u američku infrastrukturu u narednih pet godina. Novac će se izdvojiti za nove puteve, mostove, željeznice, aerodrome i luke.

Razvoj električne mreže

Paket također uključuje 65 milijardi dolara u razvoj električne mreže i vodovodnih sistema,a 7,5 milijardi dolara izdvojit će se za izgradnju nacionalne mreže punjača za električna vozila.

- Napravili smo veliki i značaja konrak naprijed kao nacija. Generacije Amerikanaca će se od sada znati da je ovo vrijeme kada je Amerika pobijedila i postala svjetski broj 1 kada je riječ o ekonomiji - rekao je Biden.

Uz posredovanje Bidena i drugih lidera Demokratske stranke, progresivni dio Demokrata pristao je prekinuti blokadu i glasati za Prijedlog zakona uz uvjet da druga frakcija podrži njihov Prijedlog zakona o socijalnoj politici i klimatskim promjenama za koji će se glasati krajem novembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.