BIOGRAFIJA

Ko je Derek Chollet, viši politički savjetnik državnog sekretara SAD?

U svojoj dugogodišnjoj karijeri, radio je u State Departmentnu, Bijeloj kući i Ministarstvu odbrane, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja

Derek Kolet. Agencije

H. J. I.

9.11.2021

Derek Chollet je savjetnik američkog State Departmenta, gdje služi kao viši politički savjetnik državnog sekretara za širok spektar pitanja i obavlja posebne diplomatske zadatke prema uputama sekretara.



State Department, Bijela kuća i Ministarstvo odbrane

Chollet je ranije bio na pozicijama u State Departmentu, Bijeloj kući i Ministarstvu odbrane. 

Od 2012. do 2015. bio je pomoćnik američkog ministra odbrane za međunarodnu sigurnost, gdje je rukovodio odbrambenom politikom SAD prema Evropi, Bliskom istoku, Africi i zapadnoj hemisferi. Prije nego što se pridružio Pentagonu, Kolet je radio u Bijeloj kući kao specijalni pomoćnik predsjednika i viši direktor za strateško planiranje osoblja u Vijeću za nacionalnu sigurnost (NSC). 

Od 2009. do 2011. bio je glavni zamjenik direktora osoblja za planiranje politike State Departmenta. Služio je u tranzicijskom timu State Departmenta u Bajden – Heris administraciji 2020. godine, kao i u tranzicijskom timu Vijeća za nacionalnu sigurnost Obama-Bajden administracije 2008. godine


Pisanje memoara državnim sekretarima

Za vrijeme Klintonove administracije, Chollet je bio glavni autor govora ambasadora pri UN-u Ričarda Holbruka (Richard Holbrooke) i kao specijalni savjetnik zamjenika državnog sekretara Štrobea Talbota (Strobe Talbott). 

Ranije u svojoj karijeri pomagao je bivšim državnim sekretarima Džejmu Bejkeru (James A. Bakeru III) i Vorenu Kristoferu (Warren Christopher), kao i Holbruku i Talbotu, u istraživanju i pisanju njihovih memoara. 

Njegov prvi zadatak u State Departmentu bio je 1992. godine gdje radio kao pripravnik u u odjelu Osoblja za planiranje politike.



Rad izvan Vlade SAD

Izvan Vlade SAD, Chollet je bio na raznim pozicijama u vodećim istraživačkim institucijama. 

Od 2016. do 2020. bio je izvršni potpredsjednik i viši savjetnik za sigurnosnu i odbrambenu politiku u njemačkom Marshall fondu Sjedinjenih Država (GMF), te kao gostujući saradnik u Perry World House Univerzitetu u Pensilvaniji. 

Bio je i saradnik u Centru za novu američku sigurnost, Centru za strateške i međunarodne studije, Brookings institutu, Kissinger centru za globalne poslove u Johns Hopkinsu/SAIS i Američkoj akademiji u Berlinu.


Dobitnik brojnih nagrada

Autor je, koautor odnosno kourednik osam knjiga o američkoj vanjskoj politici i dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, uključujući medalju američkog Ministarstva odbrane za istaknutu javnu službu, medalju američkog ministra odbrane za izvanrednu javnu službu, i Superior Honor Award američkog State Departmenta. 

Diplomirao je na Cornell-u, a odrastao je u Linkolnu u Nebraski.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.