POROTA DONIJELA ODLUKU

Tinejdžer, koji je ubio dvojicu muškaraca i ranio trećeg, nije kriv

Ritenhaus, koji sada ima 18 godina, suočio se s optužbama za ubistvo iz nehata prvog stepena, dvije tačke za namjerno ubistvo prvog stepena i dvije tačke za bezobzirno ugrožavanje sigurnosti

Kajl Riternhaus. Reuters

N. Aj.

19.11.2021

Porota u Vinskonsonu proglasila je Kajla Riternhausa (Kyle Rittenhouse) nevinim za pucnjavu i ubistvo dvojice muškaraca, te ranjavanje trećeg.

Ritenhaus se rasplakao i zagrlio jednog od svojih branitelja dok je sudski službenik čitao petu i konačnu presudu - "nije kriv".

Nakon četiri dana i više od 25 sati vijećanja, porota se u petak vratila u sudnicu Kenoša u Viskonsonu kako bi pročitala presudu koja je odredila sudbinu tinejdžera koji je u pucnjavi prošlog ljeta ubio dvoje i ranio treću osobu.


Policijski službenici

Ritenhaus, obučen u tamnoplavo odijelo, zamišljeno je promatrao porotu dok se čitala presuda. U sudnici su bili članovi porodice i voljeni onih koje je ubio.

Prije čitanja presude sudac Brus Šroder (Bruce Schroeder) rekao je u sudnici da ne želi nikakvu eskalaciju na odluku porote.

Upozorio je okupljene da u prostoriji ima mnogo policijskih službenika dođe li do iste.

- Bit ćete izbačeni odavde ako nešto učinite - rekao je.

Sve se desilo u avgustu 2020.

Ritenhaus, koji sada ima 18 godina, suočio se s optužbama za ubistvo iz nehata prvog stepena, dvije tačke za namjerno ubistvo prvog stepena i dvije tačke za bezobzirno ugrožavanje sigurnosti nakon što je u avgustu 2020. pucao i ubio dvojicu muškaraca tokom prosvjeda protiv policijske brutalnosti u Kenoši u saveznoj državi Vinskonson.

Ritenhaus je ubio dvojicu muškaraca, a trećeg je upucao i osakatio iz oružja tipa AR-15 nakon što je otišao u Kenošu kako bi zaštitio prodavaonicu automobila za koju je mislio da bi mogla biti uništena tokom protesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.