ROVER PERSERVANCE

Novo otkriće na Marsu pronašli u krateru Jezero nazvanom po općini u BiH

Naučnici su objavili da su naišli na nešto potpuno neočekivano

Rover Perserevance: Istražuje Jezero. Arhiv

N. D.

16.12.2021

NASA-IN rover Perseverance sletio je na Mars prije samo 10 mjeseci i to u krater Jezero koji je dobio ime po općini u Bosni i Hercegovini. Naučnici su objavili da je već otkrio nešto potpuno neočekivano.

Kako javlja "CNN", najnovije otkriće rovera Perseverance pokazuje da je korito jezera po kojem se vozi od slijetanja formirala tekuća vulkanska lava. NASA-ini naučnici kažu kako je to "potpuno neočekivano". Ranije se mislilo da je kamenje na dnu korita, koje je Perseverance snimio, sedimentarnog porijekla.

Pokazalo se da je kamenje koje je Perseverance dosad istraživao interagiralo s vodom više puta, a dio uzoraka sadržavao je organske molekule.


Jezero: Stigla nova otkrića. Arhiv

Ta otkrića mogla bi naučnicima pomoći da stvore sliku vremenskog toka onog šta se događalo u krateru Jezero, ali bi moglo imati i šire implikacije za razumijevanje Marsa.

Novo otkriće rovera Perseverance najavljeno je na jesenjoj konferenciji Američkog geološkog društva, koje je održano u Nju Orleansu.

Naime, naučnici su se godinama pitali je li kamenje u krateru Jezero sedimentarno, odnosno stvoreno od slojeva materijala koje je nanijela drevna rijeka, ili pak vulkanskog porijekla - ono koje se stvara kad se ohladi tekuća lava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.