RATNI ZLOČINAC

Haški sud pustio Milivoja Petkovića na prijevremenu slobodu

Pod uvjetom da do kraja dosuđene kazne poštuje ograničenja među kojima su i ona da ne govori u javnosti o događajima koji su bili tema njegova suđenja i da se ne bavi politikom

Petković: Obvezao se da će u slučaju puštanja na prijevremenu slobodu živjeti u Hrvatskoj i provoditi vrijeme s obitelji i tri unuka. arhiv

E. Ć.

23.12.2021

Haški sud objavio je u večeras da je pustio ratnog zločinca Milivoja Petkovića na prijevremenu slobodu pod uvjetom da do kraja dosuđene kazne poštuje ograničenja među kojima su i ona da ne govori u javnosti o događajima koji su bili tema njegova suđenja i da se ne bavi politikom.

Odluku o njegovoj prijevremenoj slobodi donio je Karmel Agius (Carmel), predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, koji je preuzeo poslove Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju 16. decembra.

Petković je bivši načelnik glavnog štaba HVO-a, koji je 29. novembra 2017. godine pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Osuđen je u predmetu u kojem se šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata osudilo za zločine nad Bošnjacima u BiH 1993-1994.

Podsjećamo, Haški sud je tada pravomoćno osudio na 25 godina zatvora bivšeg predsjednika vlade tzv. “Herceg-Bosne” Jadranka Prlića, bivšeg ministra obrane Brunu Stojića te bivše načelnike glavnog stožera HVO-a Slobodana Praljka i Milivoja Petkovića na po 20 godina zatvora, bivšeg zapovjednika vojne policije Valentina Ćorića na 16, a načelnika Ureda za razmjenu zarobljenika Berislava Pušića na 10 godina zatvora.

Petković je 22. rujna 2020. bio prebačen iz haškog pritvora na odsluženje kazne u belgijski zatvor. Petković se, prema odluci Mehanizma, obvezao da će u slučaju puštanja na prijevremenu slobodu živjeti u Hrvatskoj i provoditi vrijeme s obitelji i tri unuka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.