NEKADAŠNJA MILIONERKA

Gislejn Maksvel proglašena krivom za pomaganje u iskorištavanju maloljetnih djevojaka

Ona je je optužena da je vrbovala i dovela četiri tinejdžerke između 1994. i 2004. za Epstejna, koji se ubio 2019. u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualno zlostavljanje

Gislejn Maksvel i Džefrej Epstajn. arhiv

E. Ć.

30.12.2021

Britanku Gislejn Maksvel (Ghislaine Maxwell), bivšu saradnicu pokojnog finansijaša Džefrija Epstejna (Jeffrey Epstein),  optuženog za seksualno zlostavljanje, njujorški je sud u srijedu proglasio krivom za namještanje i pomaganje Epstejnu u iskorištavanju maloljetnih djevojaka te joj prijete "desetljeća zatvora".

Ona je je optužena da je vrbovala i dovela četiri tinejdžerke između 1994. i 2004. za Epstejna, koji se ubio 2019. u zatvorskoj ćeliji na Menhetnu dok je čekao suđenje zbog optužbi za seksualno zlostavljanje. Nakon 40 sati vijećanja koje je trajalo pet dana, porota je jednoglasno proglasila Maksvel krivom te je osuđena po pet od šest tačaka optužnice.

- Gislejn Maksvel je sama odlučila. Počinila je zločine ruku pod ruku s Džefrijem Epstajnom. Bila je odrasla žena koja je tačno znala što radi - rekla je pomoćnica američkog državnog advokata Alison Moe.

Advokati Maksvel su tvrdili da je ona bila žrtveno janje. Za vrijeme suđenja, porotnici su čuli teška svjedočanstva četiri žene. Dvije od njih su rekle da su imale 14 godina kada ih je Epstajn počeo zlostavljati, a tri su otkrile kako ih je sama Maksvel neprimjereno dodirnula.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.