BILA NAJMLAĐA MILIJARDERKA

Osnivačica kompanije "Theranos" Elizabet Holms proglašena krivom za prevaru investitora

Holms prijeti do 20 godina zatvora, kao i novčana kazna u iznosu od 250 hiljada dolara

Elizabet Holms. Agencije

N. Aj.

4.1.2022

Elizabet Holms (Elizabeth Holmes), bivša izvršna direktorica i osnivačica neuspješnog startupa za testiranje krvi "Theranos", proglašena je krivom po četiri optužbe za prevaru investitora, čime je okončan zapanjujući pad bivše tehnološke ikone, piše CNN.

Proglašena je nevinom po tri dodatne optužbe za prevaru pacijenata i jednoj optužbi za zavjeru radi prevare pacijenata. Porota nije donijela presudu za tri optužbe za prevaru investitora, a očekuje se da će sudija Edvard Davila (Edward), koji predsjedava slučajem, proglasiti poništeno suđenje po tim optužbama.

Holms prijeti do 20 godina zatvora, kao i novčana kazna u iznosu od 250 hiljada dolara. Holmes je napustila zgradu suda sa partnerom BilijemEvansom (Billy Evans) i roditeljima. Odbila je dati izjavu za novinare.

Magazin Forbes je 2014. godine proglasio Holms najmlađom milijarderkom na svijetu. Tvrdila je da je napravila revoluciju u medicini.

- Možemo uraditi na stotine testova sa samo jednom kapi krvi, mnogo brže nego što se ranije radilo s punim epruvetama i to jeftinije. Rezultati budu gotovi za četiri sata - kazala je svojevremeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.