GLOBUS

Kuomo neće biti krivično gonjen u slučaju "Groping", kaže okružni tužilac u Albaniju

Okružni tužilac je opisao ženu koja je rekla da ju je bivši guverner Endrju Kuomo opipao kao "vjerodostojnu", ali je dodao da bi dokazivanje njenih navoda bilo teško

Endrju Kuomo. new york times

H.J. I.

4.1.2022

Bivši guverner Njujorka, Endrju Kuomo (Andrew M. Cuomo) neće biti procesuiran u krivičnom predmetu koji uključuje navode da je opipao bivšu pomoćnicu u Executive Mansionu 2020. godine, objavio je u utorak okružni tužilac u Albaniju, piše "The New York Times".






Smatrali da je podnosilac žalbe kooperativan i vjerodostojan

Potez da se odustane od slučaja označio je odlaganje za Kuoma, za kojeg se očekivalo da će biti optužen pred sudom u petak, iako je tužilac opisao bivšu pomoćnicu, Britani Komiso (Brittany Commisso), kao vjerodostojnu i rekao da je "duboko zabrinut zbog optužbi poput one o kojima je ovdje riječ.”

- Iako mnogi imaju svoje mišljenje o optužbama protiv bivšeg guvernera, kancelarija okružnog tužioca okruga Albani jedina je koja ima teret da dokaže elemente zločina van razumne sumnje - rekao je David Soares, okružni tužilac okruga Albani , navodi se u saopćenju.

- Iako smo smatrali da je podnosilac žalbe u ovom slučaju kooperativan i vjerodostojan, nakon pregleda svih dostupnih dokaza zaključili smo da ne možemo podnijeti svoj teret na suđenju.


Ured šerifa u Albaniju je u oktobru podnio krivičnu prijavu optužujući Kuoma za nasilno diranje, prekršajni seksualni zločin za koji je zaprijećena kazna do jedne godine zatvora, ali je ostalo nejasno da li će Soares nastaviti slučaj.

Njegova odluka da odbije krivično gonjenje Kuoma, učinila ga je trećim okružnim tužiocem u posljednjih nekoliko sedmica koji je zatvorio krivičnu istragu o postupanju Kuoma prema ženama.

Kuomo tvrdio da je slučaj politički motiviran

Tužioci u okruzima Vesčester i Nasau nedavno su najavili da neće podizati optužbe protiv Kuoma nakon što su njihove kancelarije istražile odvojene optužbe za seksualno zlostavljanje protiv njega. Te i druge tvrdnje potkrijepljene su u detaljnom izvještaju ureda glavnog državnog tužioca koji je naveo Kuoma da podnese ostavku u augustu.

Okružni tužilac Menhetna također je zatvorio istragu o tome kako je Kuomo postupao sa smrtnim slučajevima u staračkim domovima pred početak pandemije, rekao je Kuomov advokat, kojeg su tužioci obavijestili u ponedjeljak.

Odluka Soaresa privodi kraju eksplozivni slučaj koji je bio definisan ne samo svojom prirodom visokog profila, već nizom pogrešnih koraka u načinu na koji je riješen, što je izazvalo tenzije između gradskog šerifa i okružnog tužioca i dovelo do optužbi od strane Kuoma koji tvrdi da je slučaj politički motiviran.

Krivična prijava u Albaniju bila je jedna od najozbiljnijih prijetnji Kuomu

Žalba je proizašla iz navoda gospođe Komiso (Commisso), bivše izvršne pomoćnice Kuoma, koja je rekla da ju je opipao za grudi dok su bili sami u njegovoj privatnoj rezidenciji u decembru 2020. godine.

- Ono što mi je uradio bio je zločin - rekla je Komiso za "CBS This Morning" i "Union Albany Times" u zajedničkom intervjuu prošlog avgusta, dodajući: “To nije bilo dobrodošlo, a sigurno nije bilo sporazumno.”


Krivična prijava u Albaniju bila je jedna od najozbiljnijih prijetnji Kuomu, nekada moćnom demokrati koji je postao nacionalno istaknut zbog svog vodstva tokom početka pandemije koronavirusa, ali je napustio funkciju zahvaćen skandalom.

Kuomo, koji je bio guverner više od jedne decenije, više puta je negirao optužbe gospođe Komiso, a njegovi advokati su pokrenuli energičnu odbranu pokušavajući da potkopaju njene navode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.