GUVERNER NJUJORKA

Istraga Državne skupštine o opozivu Kuoma je "pri kraju"

Njegovi advokati do sljedećeg petka trebaju dostaviti sve dokaze za njegovu odbranu

Guverner Njujorka Endrju Kuomo. Agencije

Piše: H. J. I.

5.8.2021

Istraga Državne skupštine protiv guvernera Njujorka Endrjua Kuoma (Andrew M. Cuomo) "privodi se kraju" i uskoro će razmotriti "potencijalne članove opoziva", rekao je predsjednik odbora koji nadzire istragu.

Čarls Lavin (Charles D. Lavine), koji vodi skupštinski Odbor za pravosuđe, rekao je da su advokati koje je angažovao komitet za pravosuđe uputili gospodina Kuoma i njegov pravni tim da podnesu sve dokaze u odbranu guvernera do sljedećeg petka. Advokati su prethodno izdali sudski poziv za relevantne dokumente.

Skupština je u martu započela opsežnu istragu o opozivu guvernera, koja je započela polako, dijelom i zbog toga što su istraživali nekoliko skandala u vezi s Kuomom, uključujući njegovo postupanje sa smrtnim slučajevima u staračkim domovima tokom pandemije, koji bi mogli dovesti do opoziva guvernera.

Pored ovoga, istragha je uključivala optužbe za seksualno uznemiravanje, da li je je koristio državne resurse za pisanje svojih memoara o pandemiji, te da li je njegova administracija prikrila potencijalne strukturne probleme na mostu guvernera Maria M. Cuoma.

Zakonodavci u Skupštini mogli bi opozivati guvernera prostom većinom glasova. Suđenje bi se potom održalo u Senatu, gdje su demokrate također u većini. Ako bude osuđen, Kuomo će biti smijenjen sa funkcije i potencijalno će mu biti trajno zabranjeno traženje političke funkcije u cijeloj državi. Kejti Hočul (Kathy Hochul) zamijenila bi ga na mjestu guvernera.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.