BORBA S PANDEMIJOM

Upozorenje iz WHO: Nije održiva strategija primanje booster doza postojećih cjepiva

Strategija cijepljenja koja se temelji na više booster doza prvih cjepiva ima malo izgleda biti primjerena ili održiva, navodi se u saopćenju

Teodor Gebrejsus: Šef Svjetske zdravstvene organizacije. twitter

E. Ć.

11.1.2022

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorili su kako u borbi protiv pandemije koronavirusa booster dozama postojećih cjepiva nije održiva strategija. Iz Svjetske zdravstvene organizacije su pozvali na razvijanje cjepiva koja će bolje spriječavati širenje zaraze.

- Strategija cijepljenja koja se temelji na više booster doza prvih cjepiva ima malo izgleda biti primjerena ili održiva, navodi se u saopćenju grupe stručnjaka koji su zaduženi za nadzor vakcina protiv koronavirusa. 


Ti stručnjaci također smatraju da su potrebna i da trebaju biti razvijena cjepiva protiv koronavirusa koja imaju visok učinak na sprječavanje širenja zaraze i njezinu prevenciju, uz to što sprečavaju teške oblike bolesti i smrt. To će omogućiti da se ograniči utjecaj koronavirusa u zdravstvenom smislu, ali i smanji potreba za strogim epidemiološkim i društvenim mjerama širokog opsega.

U očekivanju takvih cjepiva, a u skladu s razvojem virusa SARS-CoV-2, trebat će možda prilagoditi sastav sadašnjih cjepiva protiv koronavirusa, kako bi se osiguralo da i dalje pružaju razinu zaštite protiv zaraze i obolijevanja od varijanti virusa koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija, naveli su u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.