KRITIČAR VLADIMIRA PUTINA

Evropska unija apeluje na Moskvu da oslobodi Alekseja Navaljnog

Danas se navršava godinu dana od hapšenja i zatvaranja ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog nakon njegovog povratka u Rusiju sa liječenja u Berlinu i nakon pokušaja atentata na ruskoj teritoriji, rekao je Borelj

Aleksej Navaljni. twitter

E. Ć. / Fena

17.1.2022

Evropska unija pozvala je u ponedjeljak Moskvu da odmah oslobodi Alekseja Navaljnog, najglasnijeg kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je prije godinu dana osuđen na zatvorsku kaznu zbog onoga što je Evropska unija osudila kao politički motivirano suđenje.



Godina od hapšenja

- Danas se navršava godinu dana od hapšenja i zatvaranja ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog nakon njegovog povratka u Rusiju sa liječenja u Berlinu i nakon pokušaja atentata na ruskoj teritoriji - rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borrell) u saopćenju.

- Ponavljamo naš poziv ruskim vlastima na njegovo trenutno i bezuslovno puštanje na slobodu bez daljnjeg odlaganja - kazao je Borelj.

Osuđuje dosljednju kampanju dezinformacija

Čelnik EU je također osudio, kako je rekao, dosljednu kampanju dezinformacija protiv Navaljnog i njegovih saradnika u ruskim državnim medijima, kao i progon članova mreže opozicionog lidera, prenosi "Reuters".

Ruske vlasti su se posljednjih mjeseci obračunale s grupama koje su povezane s Navaljnijem, a koji služi dvije i po godine zatvora zbog kršenja uslovnog otpusta u vezi sa slučajem prevare za koji kaže da je politički motiviran.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.